latinica  ћирилица
11/06/2023 |  13:32 ⇒ 13:48 | Autor: RTRS

Otkazana sjednica zbog nepojavljivanja gradonačelnika; Stanivuković: Nije obezbijeđen kvorum za rad

Vanredna sjednica Skupštine grada Banjaluka na kojoj je trebalo biti riječi o poplavama koje su u proteklim danima zadesile prigradska i gradska naselja nije održana, jer nije bilo kvoruma i odbornika PDP-a, dok se gradonačelnik Draško Stanivuković trenutno nalazi u Budvi, izjavio je predsjednik gradske Skupštine Ljubo Ninković.
Vanredna sjednica Skupštine grada - Foto: RTRS
Vanredna sjednica Skupštine gradaFoto: RTRS

Ninković je istakao da je skupštinska većina na vanrednom zasjedanju željela da donese zaključke i ponudi rješenja kojima bi se pružila podrška i pomoć naseljima u kojima je nastala šteta zbog obilnih padavina.

- Cilj nam je bio da ljudski razgovaramo o svemu ovome i zajedno sa Gradskom upravom pomognemo ovim ljudima. Trebali smo formirati komisiju koja bi izašla na teren i procijenila štetu, te se predložila relokacija sredstava za obeštećenje - rekao je Ninković.

Prema njegovim riječima, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i neki članovi Štaba za vanredne situacije se nalaze u Budvi na radničkim igrama, što je u ovakvoj situaciji jako neodgovorno.

- Pozivam gradonačelnika da se vrati u Banjaluku i da što prije počnemo sa rješavanjem ovoga problema - rekao je Ninković.

Stanivuković je odgovorio na današnja zbivanja, napisavši na svom Tviter nalogu da je danas još jednom pokazano da su lični i politički interesi ispred interesa građana.

Sa druge strane, da je današnje vanredno i iznenadno zasjedanje Skupštine grada Banjaluka sa dnevnim redom na temu poplava, u najmanju ruku, "tragična nakon čak 80 dana izbjegavanja rada i nedolaska na posao i primanja visokih naknada", poručili su narodni poslanici Mirna Savić-Banjac i Nebojša Drinić na današnjoj konferenciji za medije.

- Јa sam kao narodni poslanik bila na terenu i uvjerila se da sistem u potpunosti funkcioniše i to je sistem koji je upravo gradonačelnik Stanivuković uspostavio - navodi Savić Banjac.

Foto: Ustupljena fotografija

Tokom obilnih padavina, problem sa bujičnim vodama i poplavama imalo je nekoliko banjalučkih naselja.

Starčevica

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Starčevica Dragomir Đukić naveo je da su u pojedinim ulicama u naselju oštećene putne infrastrukture, te da je u proteklim danima poplavljeno 20 garaža, te nekoliko stambenih objekata. On je rekao da je Mjesna zajednica slala dopise Gradskoj upravi o neophodnosti čišćenja uličnih kanala.

Priječani

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Priječani David Ponorac kaže da bujične vode u ovom naselju u protekle dvije godine prave velike probleme, kao i da se kanali nisu dugo prečišćavali.

- Nemamo riješenu kanalizacionu, slivnu i fekalnu mrežu i glavnu saobraćajnicu. Imali smo i previše strpljenja i smatramo da svi građani moraju imati normalne uslove za život - dodao je Ponorac.

Obilićevo

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Obilićevo jedan Oliver Gačić rekao je da svaka jača kiša u ovom naselju izazove poplavu.

Gačić je podsjetio da gradska administracija stalno potencira da sredstava u gradskom budžetu ima dovoljno, ali i da se ozbiljni problemi nikako ne rješavaju.

- Nama je Tuzlanska ulica najveći problem. Da su se pročistili kanali, umanjila bi se šteta sigurno za 30 odsto - poručio je Đukić.

Civilna zaštita

Republička uprava civilne zaštite pozvala je sve službe civilne zaštite gradova i opština da preduzmu sve preventivne mjere zaštite od bujičnih poplava zbog prognozirane nepovoljne hidrološke situacija u svim dijelovima Srpske u narednim danima.