latinica  ћирилица
11/06/2023 |  14:22 ⇒ 19:50 | Autor: RTRS

U Ristića gaju obilježena 31 godina od početka proboja "Koridora života" (VIDEO)

U Ristića gaju u dobojskom naselju Opsine danas je obilježena 31 godina od početka proboja koridora kojim je prekinuta 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada oko milion i po Srba u zapadnom dijelu Republike Srpske i Republici Srpskoj Krajini.
Obilježavanje u Ristića gaju - Foto: SRNA
Obilježavanje u Ristića gajuFoto: SRNA

Kod spomenika sa 445 imena poginulih srpskih boraca sa područja Krnjina služen je parastos, a vijence su položili predstavnici porodica poginulih, bivši komandant Krnjinske brigade Miko Škorić, zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović, poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić i Obren Petrović.

Vijence su položili i delegacija Policijske uprave Doboj, grada Doboja, kao i predstavnici organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata iz Doboja i Stanara, te političke partije.

Nekadašnji komandant Krnjinske brigade Miko Škorić podsjetio je da su se 8. juna 1992. godine na ovom prostoru dogodile prve bitke sa pripadnicima Hrvatske vojske i HVO-a, koji su prodrli u dobojska naselja u namjeri da se spoje sa jedinicama tzv. Armije BiH iz pravca Zenice.

Škorić je naveo da su time namjeravali da u obruč stave srpsko stanovništvo sa ciljem da ga unište, ali da je to spriječeno.

On je istakao da neprijatelju nije dozvoljeno da ukine tada jedini vezu sa Srbijom, a kao neposredni motiv za operaciju "Koridor života" naveo je smrt 12 beba u porodilištu u Banjaluci zbog nedostatka kiseonika i nemogućnosti njegove dostave usljed kopneno-vazdušne blokade UN.

Nekadašnji pripadnik Krnjinske brigade i učesnik borbe za koridor Žarko Vasić rekao je da su mu u bitkama za oslobađanje ovih krajeva poginuli sin, brat, zet i tri rođaka, i da mu obilježavanje godišnjica početka proboja mnogo znači.

Učesnik ove operacije Dušan Đekanović prisjetio se da su bile borbe na život ili smrt i da je proboj koridora bio jedini izbor.

Dragi Milanoviću iz Velike Bukovice, kome je na Plehanu poginuo sin ostavivši iza sebe suprugu i dijete, rekao je svake godine posjećuje ovo mjesto kako bi sačuvali sjećanje na njega i druge borce koji su poginuli u stvaranju Republike Srpske.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević rekao je da je Ristića gaj među važnijim mjestima u novijoj istoriji Srba Republike Srpske sa kojeg su prije 31. godinu hrabri Krnjinci, u sadejstvu sa Trebavcima, Vučjačanima, Ozrencima, Krajišnicima i pripadnicima policije, krenuli u odlučujuću bitku s pravom nazvanom Koridor života.

Pomenu su danas prisustvovali poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Todorović i Danijel Јošić.

Vijencu su položeni i kod spomenika poginulim borcima u Drugom svjetskom ratu.

Vojna operacija "Koridor 92" trajala je od 14. do 28. juna 1992. godine na području Posavine, a izvele su je snage Prvog Krajiškog korpusa, Istočnobosanskog korpusa i policije Republike Srpske Krajine pod komandom generala Momira Talića.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske, u operaciji "Koridor 92" poginulo je 877 pripadnika Vojske Republike Srpske, 15 pripadnika MUP-a Srpske i 17 pripadnika MUP-a Republike Srpske Krajine.

Direktan povod za ovu vojnu akciju, koja je najsvjetliji i najhumaniji ratni podvig Vojske Republike Srpske, bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika.