latinica  ћирилица
11/06/2023 |  14:38 ⇒ 19:56 | Autor: SRNA

Cvijanović: Svaki uspjeh Kine - mogućnost za unapređenje bilateralnih odnosa (VIDEO)

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da su Kina i kineski narod prijateljski za BiH i da u svakom uspjehu Kine vidi dodatnu mogućnost za unapređenje bilateralnih odnosa.
Željka Cvijanović - Foto: SRNA
Željka CvijanovićFoto: SRNA

Cvijanovićeva je istakla da gaji posebne izraze prijateljstva prema Pekingu.

- Cijenim prijateljske odnose koje imamo i dobro političko razumijevanje, ali prevashodno to što smo pokazali konkretnim djelima da možemo da realizujemo važne projekte - rekla je Cvijanovićeva za kinesku televiziju CGTN.

Cvijanovićeva je ukazala da se svijet danas mijenja i da se i BiH trudi da ide u korak sa tim promjenama.

- U proteklih 28 godina u BiH učvršćujemo mir i trudimo se da odgovorimo na ekonomske izazove sa kojima smo suočeni, nastojeći da popravimo ekonomsku situaciju i trudimo se da pravimo partnerstvo sa mnogim državama, uključujući i Kinu - rekla je Cvijanovićeva.

Na pitanje o kojim bi temama razgovarala ako bi imala priliku da se susretne sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom, Cvijanovićeva je rekla da bi bila veoma počastvovana da ima tu priliku.

- U svakom slučaju to jeste ta dobra poruka i zahvalnost za saradnju koju smo do sada imali, zahvalnost za političko razumijevanje svih izazova sa kojima se suočavamo, ali i da nastavimo da u budućnosti razvijamo odnose i da iskoristimo svaku moguću priliku da te naše dobre odnose potvrdimo i velikim ekonomskim projektima - dodala je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je zahvalila za čestitku kineskog predsjednika povodom njenog izbora u Predsjedništvo BiH.

Govoreći o kulturnoj saradnji, Cvijanovićeva je rekla da je uvođenje kineskog jezika u škole naišlo na veliku podršku građana ali i želju ljudi da ovdje izučavaju kineski jezik i da se njime služe uspješno.

- Zato smo na neki način uselili nešto što je dio Kine u naš univerzitetski milje, to je apsolutno prihvaćeno i svi žele da se ta saradnja nadograđuje u budućnosti. Srećna sam kada imamo mlade ljude koji dolaze iz naše sredine a u stanju su da ovladaju kineskim i svakim drugim jezikom - navela je Cvijanovićeva.

Govoreći o tome šta BiH može turistički da ponudi gostima iz Kine, Cvijanovićeva je rekla da je svaki dio Republike Srpske i Federacije BiH ima mnogio toga da ponudi i kada je u pitanju kuhinja i kada su u pitanju određene znamenitosti, ekstremni sportovi, vjerski turizam, rijeke, jezera, planine.

- Polako, ali sigurno i kineski turisti otkrivaju da ovo može da bude jedna od najboljih destinacija u našem okruženju - rekla je Cvijanovićeva.