latinica  ћирилица
11/06/2023 |  14:41 ⇒ 14:41 | Autor: SRNA

Cvijanović: Zajednički projekti kao čvrsta veza

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da zajedničke projekte sa Kinom vidi kao dobru čvrstu vezu i da ekonomska saradnja sa Kinom treba da se ojača u narednom periodu.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Cvijanovićeva je istakla da je ponosna na nekoliko važnih projekata u kojima su kineski investitori ili je za njihovu realizaciju upotrijebljen kineski novac.

- Naša saradnja počela je prije mnogo godina jednim veliki projektom, a odnosila se na izgradnju Termoelektrane Stanari u Republici Srpskoj. Tokom ove godine mi ćemo završiti još jedan zajednički veliki projekat, a odnosi se na izgradnju moderne regionalne bolnice u Doboju. Ponosna sam što će na taj način naši pacijenti, ali i zdravstveni radnici imati daleko bolje uslove nego što je to bio slučaj - rekla je Cvijanovićeva za kinesku državnu televiziju CGTN.

Ona je navela da i u okviru Federacije BiH postoje određene inicijative i energetski projekti i dodala da vjeruje da će oni biti jednako uspješno realizovani, kao što su i projekti u Republici Srpskoj.

Odgovarajući na pitanje o izgradnji bolnice u Doboju, Cvijanovićeva je rekla da svi treba da budu zadovoljni relizacijom tog projekta.

- To je, s druge strane, izraz i naše otvorenosti prema Kini i kineskim investicijama i prema našem zajedničkom partnerstvu i prijateljstvu i svemu onome što treba da donese dobrobit našim građanima - navela je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala da jedan realizovani projekat vuče posljedično da se ide prema drugim projektima i da se saradnja učvršćuje na taj način.

- Uvijek smo raspoloženi da vidimo sve ono što jesu kineski proizvodi i generalno gledajući, ako pogledamo brojeve i procente, možemo biti zadovoljni što se naša spoljnotrgovinska razmjena povećava, ali sam sigurna da u toj oblasti postoji još mnogo prostora za poboljšanje naših odnosa - navela je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala da svaka država vodi računa o tome da izveze što više svojih proizvoda.

- Mi smo zainteresovani da i dalje vidimo kineske proizvode na našem tržištu, ali isto tako da postepeno povećavamo i naš izvoz, odnosno naše proizvode koji bi bili plasirani na kineskom tržištu - istakla je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo uspjesima koje Kina pokazuje na ekonomskom planu.

- To je velika ekonomija i neuporediva sa onim što predstavljaju naše sitne ekonomije ovdje u regionu, ali ima i mnogo toga što se može naučiti o organizovanosti i načinu na koji želite da plasirate svoje proizvode, ali i o tome da postoje određene strategije koje su veoma važne u ekonomskoj sferi - navela je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da treba pomno posmatrati šta to radi Kina i izvući lekcije iz određenih zahvata i pokušati prekopirati sve ono što može u okviru Republike Srpske i FBiH dati određeni boljitak ili ekonomski napredak.

- Važno je da mi imamo veću saradnju kada su u pitanju naše međusobne posjete najviše pozicioniranih funkcionera u zemlji, ali i da se otvore svi mogući kanali za komunikaciju naših poslovnih zajednica i mislim da je i to jedna od dobrih formula za bolju saradnju u budućnosti - rekla je Cvijanovićeva.

Govoreći o platformi saradnje između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, Cvijanovićeva je ocijenila je da je to veliki zahvat i poduhvat koji treba da omogući važne projekte i čvršće veze.

- Ovakve inicijative treba da doprinesu globalnoj stabilnosti, globalnom razvoju isaradnji. Sve su to stvari koje mi podržavamo jer ovom svijetu treba mir, red, uređeni odnosi, treba saradnja, veća interakcija i smanjenje neprijateljstva gdje bude to moguće - naglasila je ona.

Gledajući globalno šta se dešava, kaže Cvijanovićeva, jako je malo inicijativa koje treba doprinesu globalnoj bezbjednosti.

- Podržavam inicijative koje su došle od kineskog predsjednika jer su one usmjerene na to. Danas bez globalne stabilnosti nema ni globalnog ekonomskog napretka, bez globalnog političkog razumijevanja nema ni mira koji je potreban za razvoj privrede, a kamoli da govorite o tome da treba da budete integrisani u ono što zovemo globalna zajednica - dodala je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da ljudi na ovim prostorima znaju šta su teškoće koje nosi rat, ali i ekonomske sankcije, da su teške i jedna i druga situacija i da je teško kroz to proći.

- Nakon svega toga, kada se završi, vi morate da prikupite snagu da bi krenuli u obnovu zemlje, ekonomije, izgradnja boljih partnerskih odnosa sa svima u svijetu. To je jedan mukotrpan proces i put i zato mislim da mi koji smo to preživjeli puno bolje razumijemo ono što se danas dešava na globalnoj sceni - rekla je Cvijanovićeva.