latinica  ћирилица
11/06/2023 |  18:34 ⇒ 12/06/2023 | 08:59 | Autor: RTRS

Oštra reagovanja: Gostovanje Sarajevskog ratnog teatra u Banjaluci potreslo kulturnu i političku scenu (VIDEO)

I danas reagovanja zbog nastupa Sarajevskog ratnog teatra u Narodnom pozorištu Republike Srpske i što na toj javnoj ustanovi i dalje nema istaknute zastave Srpske. Organizacije koje baštine tekovine Odbrambeno-otadžbinskog rata osudile su gostovanje sarajevskog ratnog teatra i zatražile ostavku direktora pozorišta Dijane Grbić.
Narodno pozorište Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodno pozorište Republike SrpskeFoto: RTRS

Istovremeno, pružile su podršku RTRS-u koji je odbio medijsko pokroviteljstvo festivala, upravo zbog gostovanja ovog teatra iz Sarajeva. Direktor Narodnog pozorišta Dijana Grbić za sutra je najavila konferenciju za novinare na kojoj će, kako je rekla, sve objasniti.

Gostovanje sarajevskog ratnog teatra u Banjaluci potreslo je kulturnu i političku scenu u Republici Srpskoj. NVO proistekle iz Odbrambeno otadžbinskog rata ogorčene su što je teatru, osnovanom 1992. zbog otpora navodnoj srbočetničkoj agresiji na BiH, uopšte dozvoljeno pod tim imenom da nastupaju u Narodnom popzorištu Srpske. Direktorku pozorišta Dijanu Grbić pitaju i zbog čega nema zastave Republike Srpske na javnoj ustanovi.

- Tražimo ostavku Dijane Grbić, ia ako ima morala i obraza podnijeće je. Ako to ne uradi, tražićemo od resorne ministrice da je smijeni u što kraćem peridu. Ukoliko se ni to ne desi, mi ćemo izaći na ulicu pred Pozorište i Vladu Srpske - ističe Branimir Kojić, predsjednik Skupštine Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske.



Organizacija starješina Vojske Republike Srpske podsjeća da je tokom sukoba, SARTR bio u propaganadnoj mašineriji ocrnjivanja Srba i Vojske Republike Srpske. I Veterani Srpske traže smjenu direktorke Narodnog pozorišta jer je, kažu, omogućila promociju antisrpstva u Banjaluci. Niko ne spori kulturunu saradnju, naprotiv, čak je i poželjna, ali ne na štetu sopstvenog naroda.

- U danima kada mi u Istočnom Sarajevu obilježavamo godišnjicu odbrane sarajevsko-romanijske regije, koja svjedoči o pogibiji 4.222 vojnika u stvaranju Srpskog Sarajeva i Republike Srpske, ugostiti NVO koja nastupa pod tim imenom bez obzira kakav komad izvode, nije dobro poruka za nas jer bojim se da reciprociteta nije bilo, niti će biti - naglasio je Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Sve ono što asocira na rat nije dobro za suživot i mir, a posebno za kulturu, ističe Vitomir Mitrić, pozorišni reditelj iz Istočnog Sarajeva.

Ostalo je nejasno zbog čega na javnoj kulturnoj ustanovi kakva je Narodno pozorište nema zastave Republike Srpske. Bilo bi pogubno da je to zbog gostiju iz Sarajeva. Јavnost očekuje objašnjenje i vraćanje zastave kao identistetskog simbola srpskog naroda.

Direktorka Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić nije danas željela davati nikakve komentare i najavila da će sutra održati pres konferenciju u 10.00 časova.

Јavnost od direktorke Grbić traži da se napokon oglasi i zbog histeričnih napada na RTRS koji je na vrijeme obavijestio Narodno pozorište da medijski neće podržati Teatar fest, zbog gostovanja sarajevskog ratnog teatra koji je u avgustu 1992. godine konstituisan kao vojna jedinica pri regionalnom štabu tzv. Armije BiH.