latinica  ћирилица
11/06/2023 |  18:46 ⇒ 22:33 | Autor: RTRS

U nevremenu u Šipovu uginulo nekoliko tona ribe; Desetine hiljada maraka štete (VIDEO)

Јako nevrijeme sinoć je pogodilo Šipovo u kojem je uginulo nekoliko nekoliko tona ribe u ribnjacima "Tropik ribarstva" u Volarima. Radnici ribnjaka strahuju od novih padavina i još veće štete koja se za sada mjeri u desetinama hiljada maraka. Naradžasti meteoalarm najavljen je i za naredne dane. I dalje postiji opasnost od bujica.
Šipovo - pomor ribe - Foto: RTRS
Šipovo - pomor ribeFoto: RTRS

Јaka kiša pokrenula je ogromne bujične potoke. Voda, mulj, zemlja i stabla drveća slili su se u rijeku Volaricu. Nanesena je velika šteta, a najviše u ribnjaku. Za sada je, prema procjeni radnika, uginulo skoro šest tona ribe.

- Ima još mrtve ribe u bazenim, a zbog mutne vode ne možemo vidjeti stvarno stanje. Svaka naredna kiša izaziva strah kod nas radnika, jer ne znamo šta nas novo očekuje - kažu radnici ribnjaka.

Osim velikih materijalnih gubitaka, šteta je još veća jer je riječ o najmlađim uzrasnim kategorijama ribe.

- U pitanju je 80-gramska riba, stara nekih šest mjeseci. To je riba u punom potencijalu koja je trebala za par mjeseci da dođe do konzumne mase. Za sada imamo oko 60.000 uginulih primjeraka. Tek završavamo jedan bazen, a ukupno ih ima tri u ovom ribnjaku - ističe tehnolog ribnjaka.

Ni najstariji mještani ne pamte da se nešto ovako desilo u njihovom kraju. Odmah su pritekli u pomoć radnicima ribnjaka koji i dalje neumorno izvlače uginulu ribu, a tako će biti do duboko u noć.

Rijeka Volarica i dalje je mutna, pa još nije moguće utvrditi stvarnu štetu. Nadaju se da će ova noć proći bez padavina.

- Naši radnici su još od juče, od popodnevnih časova, dežurali i vršili sanaciju i u skladu sa pravilima deponovali ribu u tzv. termo škafove sa poklopcima - naglašava Zoran Tepić, direktor "Tropik ribarstva".

Radnici i mještani očekuju da će sutra na teren izaći republički veterinarski inspektor i detaljnije utvrditi nastalu štetu. Uginulu ribu najvjerovatnije deponovaće na deponiju u Mrkonjić Gradu.