latinica  ћирилица
11/06/2023 |  18:59 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Banjalučani još čekaju na procjenu štete od poplava - otkazana vanredna sjednica Skupštine grada (VIDEO)

Ništa od vanredne Skupštine grada Banjaluka sazvane nakon poplava i bujica u pojedinim naseljima. Na sjednici je trebalo da bude razmatrano saniranje posljedica, procjena štete i pomoći stanovništvu. Međutim, na sjednici se nije pojavio gradonačelnik Draško Stanivuković, a nije postignut ni kvorum potreban za zasjedanje.
Poplava nastala zbog jakih oborina na Starčevici, Banjaluka - Foto: RTRS
Poplava nastala zbog jakih oborina na Starčevici, BanjalukaFoto: RTRS

Mještani banjalučkih naselja pogođenih poplavama prethodnih dana, i dalje su u strahu i neizvjesnosti jer se najavljuju još veće padavine. Bujične vode prouzrokovale su oštećenja na putnoj infrastrukturi i brojnim stambenim objektima. Očekivali su pomoć od Grada, ali i pored brojnih apela, njihovi problemi ponovo su na čekanju.

Narandžasti meteoalarm i najava novih bujičnih voda i poplava nisu spriječili vrh gradske administracije da napusti Banjaluku u krajnje nepovoljnoj situaciji, kaže predsjednik gradskog Parlamenta Ljubo Ninković i ističe da vanredna sjednica Skupštine grada Banjaluka, na kojoj je trebalo biti riječi o poplavama nije održana, jer nije bilo kvoruma zbog ostustva odbornika PDP-a.

Prema njegovim riječima, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i neki članovi Štaba za vanredne situacije se nalaze u Budvi na radničkim igrama.

Za poslanike PDP-a u Narodnoj skupštini zakazivanje vanredne sjednice, u trenutku odsustva čelnih ljudi Gradske uprave je "performans". Tvrde da su preduzete sve mjere da bi se umanjila šteta od najavljenih poplava.

- Ovo je samo još jedan pokazatelj i čvrst dokaz da se apsolutno ne radi o tome da se pomogne građanima Banjaluke već je u pitanju i na djelu samo jedan cilj, a to je skupljanje političkih poena i borba protiv jedne strane - izjavila je poslanik PDP-a u NSRS Mirna Savić Banjac.

Šef Odsjeka Civilne zaštite i načelnik Štaba za vanredne situacije Banjaluka Dragan Babić rekao je da je Civilna zaštita obavijestila stanovništvo da preduzme mjere potrebne kako bi se zaštitili od poplava.

Babić je istakao da su službe i odjeljenja zadužena za komunalnu infrastrukturu bila na raspolaganju 24 časa, kao i da su djelovala na terenu.

Prema njegovim riječima, trebala bi biti formirana i komisija za procjenu štete u pogođenim područjima koja će odraditi evidenciju kako bi se preduzeli određeni koraci.

Dok se čeka sjednica banjalučkog parlamenta, mještani pojedinih naselja, zbog straha od novih padavina, ni večeras neće spavati. Јoš jednom pozivaju gradonačelnika i nadležne službe da se što prije počne raditi preventivno dok još, kako kažu, nije kasno.