latinica  ћирилица
11/06/2023 |  20:07 ⇒ 12/06/2023 | 08:58 | Autor: RTRS

Izbori u Crnoj Gori: Evropa sad 26 odsto glasova, DPS 23, ZBCG 15,1

Prema preliminarnim rezultatima parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, najveću podršku birača dobio je Pokret Evropa sad, dok je na drugom mjestu lista "Zajedno" okupljena oko DPS-a. U Skupštinu ulaze i lista "Za budućnost Crne Gore", kao i lista koalicije URA i Demokrata "Aleksa i Dritan – Hrabro se broji!", ali i Bošnjačka stranka. Birao se 81 poslanik, a izborni cenzus je tri odsto. Izlaznost na izborima nešto iznad 56 odsto.
Izbori u Crnoj Gori (Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC) -
Izbori u Crnoj Gori (Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC)

Pogledajte pregled izbornog dana u Crnoj Gori:

22.57 - Zadovoljni smo rezultatom, koalicija "Hrabro se broji" biće glavna okosnica Vlade Crne Gore, izjavio je lider URA Dritan Abazović.

22.53 - Ovo je najbolji rezultat naše parlamentarne liste do sada, rekao je nosilac koalicione liste "Hrabro se broji" Aleksa Bečić.

Bečić je u obraćanju rekao da se njihovi rezultati poklapaju sa rezultatima CDT-a.

- "Hrabro se broji" osvojila je 13 odsto, osnosno 12 poslaničkih mandata - istakao je on.

22.46 - Anđela Јakšić Stojanović iz Pokreta Evropa sad izjavila je večeras da će PES i sa malom izlaznošću na vanrednim parlamentarnim izborima biti najjača stranka i da će dati premijera, a to je nosilac liste Milojko Spajić.

Govoreći o razgovorima i pregovorima o formiranju buduće vlade, ona je kazala da PES neće formirati koaliciju sa DPS, a da sa listom "Za budućnost Crne Gore" hoće

- Velika je razlika između DPS i Za budućnost Crne Gore. Јer, za mene je, DPS sinonim za sve loše što se dešavalo u crnogorskom društvu. Oni jesu proevropska stranka, ali to ne mijenja činjenicu da pregovori traju godinama, da postoje veze sa organizovanim kriminalom, uprkos svim zamjerkama koje imamo i prema ZBCG - rekla je Јakšić Stojanović za TV Vijesti.

22.38 - Lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić rekao je da su ostvarili dobar rezultat na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori i da očekuju da se Vlada što prije formira.

22.31 - Pokret Evropa sad u novom sazivu Skupštine Crne Gore imaće 24 poslanika, a koalicija "Zajedno" okupljena oko Demokratske partije socijalista 21, pokazuju preliminarni rezultati Centra za demokratsku tranziciju, na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka.

22.19 - Pokret "Evropa sad" osvojio je na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima 26 odsto glasova, pokazuju preliminarni podaci Centra za demokratsku tranziciju, na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka.

Koalicija "Zajedno" (DPS-SD-LP-DUA) osvojila je 23 odsto, "Za budućnost Crne Gore" (NSD-DNP) 15,1, koalicija "Hrabro se broji" (Demokrate-URA) 13 odsto.

Bošnjačka stranka ima 6,8 odsto glasova.

Ispod cenzusa su trenutno Socijaldemokratska partija sa 2,9 odsto, SNP i Demos sa 2,8 odsto, Pravda za sve 2,7, Preokret sa 1,6 odsto i Narodna koalicija (DHP, Prava, Slobodna) sa 1,1 odsto.

Albanski forum je osvojio 1,7 odsto, Albanska alijansa 1,5 odsto, Pokret za promjene 0,7, Hrvatska građanska inicijativa 0,7 odsto i Mi možemo 0,5 odsto.

Izlaznost je bila 56,4 odsto.

22.03 - Spremni smo da napravimo vladu sa većinom iz 2020. godine, poručio je nosilac liste "Za budućnost Crne Gore" Milan Knežević.

21.56 - CDT (100 odsto uzorka): Pokret Evropa sad - 26 odsto, DPS - 23

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) objavio je rezultate na osnovu 100 odsto uzorka.

21.49 - CEMI (90,5 odsto uzorka): Pokret Evropa sad 23 mandata, DPS 22 mandata

Prema rezultatima Centra za monitoring i istraživanje (CEMI), na osnovu 90,5 odsto uzorka, lista "Evropa sad – Milojko Spajić“ odvojila je 25,5 odsto glasova (23 mandata), a na drugom mestu je Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Demokratska unija Albanaca i Liberalna partija – "Zajedno! Za budućnost koja ti pripada – Danijel Živković“ sa 23,8 odsto glasova (22 mandat).

Na trećem mjestu je lista Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije i Radničke partije "Za budućnost Crne Gore" – 14,7 odsto glasova (13 mandata).

Četvrto mjesto zauzela je lista koalicije Građanskog pokreta URA i Demokrata "Aleksa i Dritan – Hrabro se broji!“ sa 12,3 odsto glasova (11 mandata).

Lista "Јasno je! – Bošnjačka stranka – mr Ervin Ibrahimović" osvojila je 6,9 odsto (6 mandata), a u Skupštini će se prema prvim rezultatima naći i lista Socijalističke narodne partije i Demosa "Za tebe" sa 3,2 odsto glasova (2 mandata).

U Skupštinu ulaze i lista Albanskog foruma, Albanske alijanse i lista "HGI – Na pravoj strani svijeta!".

Blizu cenzusa nalaze se i: lista "Pravda za sve! –dr Vladimir Leposavić" sa 2,9 odsto glasova, kao i lista "SDP – Za našu kuću“ sa 2,8 odsto.

21.32 - Na osnovu 85.5 odsto obrađenog uzorka CeMI, Pokret Evropa sad ima 25,5 odsto podrške na vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori ili 23 poslanička mjesta, a stranke okupljene oko DPS 23,8 odsto ili 22 poslanička mesta.

Izborna lista" Za budućnost Crne Gore" ima 14,9 odsto podrške ili 13 poslaničkih mesta, Demokrate i Ura 12,3 odsto ili 11 poslaničkih mandata.

Bošnjačka stranka ima podršku 6,8 odsto ili šest mandata, SNP, Demos 3,2 odsto ili dva mandata.

Albanska alternativi za sada ima jedno poslaničko mjesto, kao i Hrvatska građanska inicijativa.

21.27 - Funkcioner Pokreta Evropa sad Filip Ivanović rekao je da je, prema njihovim podacima, PES na 50 odsto obrađenog materijala osvojio 29 odsto glasova, a koalicija "Zajedno" koju predvodi Demokratska partija socijalista 23,8.

Prema podacima PES-a, koalicija "Za budućnost Crne Gore" osvojila je 15,4 odsto, "Hrabro se broji" 12,6, Pravda za sve 3,5.

PES, kako je rekao, ima tendenciju rasta.

21.26 - Nosilac liste "Јasno je! Bošnjačka stranka" Ervin Ibrahimović izjavio je večeras da je ova stranka ostvarila najveći uspjeh od svog osnivanja.

21.15 - Pokret Evropa sad na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima osvojio je 25,2 odsto glasova, pokazuju preliminarni podaci Centra za demokratsku tranziciju (CDT), na osnovu 88.3 odsto obrađenog uzorka.

Koalicija "Zajedno" (DPS-SD-LP-DUA) osvojila je 22,8 odsto, "Za budućnost Crne Gore" (NSD-DNP) 15, koalicija "Hrabro se broji" (Demokrate-URA) 12,9 odsto...

Bošnjačka stranka ima 7,8 odsto, Socijaldemokratska partija (SDP) 3,1.

Ispod cenzusa su trenutno SNP i Demos sa 2,8 odsto, Pravda za sve sa 2,6, Preokret sa 1,5 odsto i Narodna koalicija (DHP, Prava, Slobodna) sa 1,1 odsto.

Albanski forum ima dva odsto, Albanska alijansa 1.6 odsto, Pokret za promjene 0.6, Hrvatska građanska inicijativa po 0.7 odsto i Mi možemo 0.5 odsto.

21.01 - Prema prvim rezultatima Centra za monitoring i istraživanje (CEMI), na osnovu 60,5 odsto uzorka, lista "Evropa sad – Milojko Spajić" odvojila je 25,5 odsto glasova (23 mandata), a na drugom mjestu je Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Demokratska unija Albanaca i Liberalna partija – "Zajedno! Za budućnost koja ti pripada – Danijel Živković" sa 23,2 odsto glasova (21 mandat).

Na trećem mjestu je lista Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije i Radničke partije "Za budućnost Crne Gore" – 15,5 odsto glasova (14 mandata).

Četvrto mjesto zauzela je lista koalicije Građanskog pokreta URA i Demokrata "Aleksa i Dritan – Hrabro se broji!@ sa 12,5 odsto glasova (11 mandata).

Lista "Јasno je! – Bošnjačka stranka – mr Ervin Ibrahimović" osvojila je 6,9 odsto (6 mandata), a u Skupštini će se prema prvim rezultatima naći i lista Socijalističke narodne partije i Demosa "Za tebe" sa 3,5 odsto glasova (3 mandata).

20.49 - Pokret Evropa sad na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima osvojio je 25,8 odsto glasova, pokazuju preliminarni podaci Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), na osnovu 51 odsto obrađenog uzorka.

Koalicija "Zajedno" (DPS-SD-LP-DUA) osvojila je 23 odsto, "Za budućnost Crne Gore" 15,7, koalicija "Hrabro se broji" Demokrata i GP URA 12,4 odsto...

Bošnjačka stranka ima sedam odsto, SNP i Demos 3,5 odsto.

Preliminarni rezultati (Foto: izbori.cemi.org.me/Screenshot)

Ispod cenzusa su trenutno Pravda za sve sa 2,7 odsto, SDP sa 2,2 odsto, Preokret sa 1,3 odsto i Narodna koalicija sa 1,2 odsto.

20.27 - Izborni dan u Crnoj Gori je prošao kao u najrazvijenijim demokratskim državama i zahvaljujemo građanima na korektnosti, poručio je crnogorski ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, nakon zatvaranja biračkih mjesta.

On je rekao da je sa aspekta bezbjednosti, narušavanja javnog reda i mira, vršenja krivičnih djela izborni dan protekao u najboljem redu, bez značajnijih problema.

20.23 - Do 20 časova glasalo je 56,4 odsto birača, saopšteno je iz CDT-a.

20.20 - U toku je prebrojavanje glasova.

Tokom dana je zatvoreno jedno biračko mjesto u Tuzima, pa se očekuje da se ponovi glasanje za sedam dana.

20.09 - Prvi preliminarni rezultati parlamentarnih izbora očekuju se oko 21 čas.

20.07 - Do 19 časova je, prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) bila 50,8 odsto, što je manje u odnosu na sve prethodne parlamentarne izbore, ali i u odnosu na dva kruga predsjedničkih izbora održanih u aprilu ove godine.

Prema ocjeni analitičara, manja izlaznost ne znači manji legitimitet partija i vjerovatno je posledica zamora birača.

Izborni dan je protekao mirno i bez većih nepravilnosti.