latinica  ћирилица
11/06/2023 |  20:08 ⇒ 21:20 | Autor: SRNA

Stardženova puštena iz pritvora

Bivši prvi ministar Škotske Nikola Stardžen puštena je iz policijskog pritvora gdje je provela skoro sedam sati.
Nikola Stardžen (Foto: EPA-EFE/Robert Perry) -
Nikola Stardžen (Foto: EPA-EFE/Robert Perry)

Stardženova je nešto ranije privedena u sklopu istrage o finansiranju Škotske narodne partije /SNP/.

Iz pritvora je puštena bez optužbi u očekivanju dalje istrage.

Policija istražuje šta se desilo sa više od 600.000 funti koje su prikupuli aktivisti za škotsku nezavisnost 2017. godine.

Suprug Stardženove Piter Marel i tadašnji blagajnik stranke uhapšeni su u aprilu i potom oslobođeni bez optužbe u sklopu iste istrage.

Bivša premijerka saopštila je večeras da je bila šokirana i pod velikim stresom kada je ranije u toku dana uhapšena pa puštena, dodajući da je nevina po pitanju istrage o finansijskim malverzacijama Škotske narodne partije (SNP).

- Znam da je ova istraga teška za ljude i zahvalna sam što su mnogi nastavili da pokazuju veru u mene. Cijenim to, nikada ne bih uradila ništa da nanesem štetu SNP ili zemlji. Očigledno, uzimajući u obzir ovaj cijeli proces, ne mogu da ulazim u detalje. Ipak, želim da kažem ovo - nevina sam, ništa nisam skrivila - navela je Stardžen na Tviteru.

Ona je dodala da nevinost nije pretpostavka i da je obavezna da poštuje zakon.

- Bez ikakve sumnje znam da sam nevina, ništa nisam protivzakonito uradila. Mnogo ljudi mi je poslalo poruke podrške prethodnih nedjelja, uključujući i danas. Hvala im na ljubaznosti. Hvala mojoj najužoj porodici i prijateljima koji mi daju neophodnu podršku u ovom trenutku. Biće mi potrebno dan ili dva da procesuiram najnovija dešavanja - dodala je ona.

Stardžen je rekla da planira da se vrati u parlament gdje će nastaviti da predstavlja svoje glasače iz južnog Glazgova "najbolje što umije".