latinica  ћирилица
11/06/2023 |  21:43 ⇒ 21:43 | Autor: SRNA

Ivanović: Najjača smo partija na izborima

Pokret Evropa sad ubjedljivo je najjača partija koja je učestvovala na vanrednim parlamentaranim izborima, izjavio je visoki funkcioner te stranke Filip Ivanović.
Izbori u Crnoj Gori  (Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC) -
Izbori u Crnoj Gori (Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC)

Ivanović je rekao da, prema podacima kojima u tom pokretu raspolažu, na oko 50 odsto obrađenog biračkog materijala, "Evropa sad" ima oko 29 odsto, sa trendom rasta da osvoji blizu 30 odsto glasova.

- To znači da je Pokret Evropa sad u ovom momentu ubjedljivo najjača politička partija koja je učestvovala na izborima - rekao je Ivanović novinarima.

Govoreći o rezultatima po opštinama, on je naveo da je u Danilovgradu Pokret Evropa sad osvojio oko 36 odsto, u Podgorici 35, Herceg Novom 34, u Pljevljima 30 odsto, Bijelom Polju 26, a u Budvi 23 odsto glasova.

Ivanović je dodao da su njihovi posmatrači zabilježili određeni broj nepravilnosti koje, ipak, neće uticati na regularnost izbornog procesa.

Prema preliminarnim podacima Centra za monitoring i istraživanje /CeMI/, na osnovu 85 odsto obrađenog uzorka, Pokret Evropa sad na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima osvojio je 25,5 odsto glasova.

Koalicija "Zajedno" /DPS-SD-LP-DUA/ osvojila je 23,8 odsto, "Za budućnost Crne Gore" /NSD-DNP/ 14,8, koalicija "Hrabro se broji" /Demokrate-URA/ 12,2 odsto.

Bošnjačka stranka ima 6,8 odsto, Socijalistička narodna partija /SNP/ i Demos 3,3 odsto.

Ispod cenzusa su trenutno Pravda za sve sa 2,9 odsto, Socijaldemokratska partija /SDP/ sa 2,8 odsto, Preokret sa 1,4 odsto i Narodna koalicija /DHP, Prava, Slobodna/ sa 1,1 odsto.

Albanski forum ima dva odsto, Albanska alijansa 1,6 odsto, Pokret za promjene 0,7, Hrvatska građanska inicijativa 0,7 odsto i "Mi možemo" 0,5 odsto.

Glasalo je 56,8 odsto birača.