latinica  ћирилица
15/06/2023 |  18:10 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Pomen ubijenim Srbima u Buni kod Mostara (VIDEO)

Paljenjem svijeća i simboličnim bacanjem ruža sa mosta u rijeku Bunu, u istoimenom mjestu nadomak Mostara obilježena je 31 godina od stradanja Srba. Јun 1992. ostaće trajno urezan u sjećanje srpskog naroda iz doline Neretve, kada je u nekoliko dana od Čapljine do Bradine ubijeno više stotina Srba, a protjerano više od 30 hiljada. Za njih je služen pomen u staroj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru.
Buna - pomen stradalim Srbima - Foto: RTRS
Buna - pomen stradalim SrbimaFoto: RTRS

Sjećanje na krvavi jun '92. godine, kada su ni krivi ni dužni, očevi, majke, sinovi, braća odvođeni od svojih kuća, strijenjani, a potom bačeni u Bunu nikad neće izblijediti. Na današnji dan pripadnici hrvatske vojske, HOS-a i HVO-a, zvjerski je ubijeno 29 srpskih civila i boraca. Slavica Slavić i dalje traga za bratom Sinišom Marićem. Najviše boli, kaže, što ovaj zločin nikada nije rasvijetljen.

- 31 godinu mi tapkamo u mjestu bez nekih rezultata i saznanja mislim da je suvišno više i ponavljanje svih nas, ali bez obzira na sve to mi ćemo i dalje dolaziti i tražiti, znači ne odustajemo - kaže sestra stradaloga Slavica Slavić.

Na godišnjicu obilježavanja stradanja mostarskih Srba, iz Beograda je došla Јelena Bajić koja i nakon više od tri decenije, ne zna gdje su posmrtni ostaci njenog djeda Milenka.

- To je ono što je najbolnije, mislim da su sve žrtve koje su stradale na današnji dan zaslužile da se pronađu i dostojanstveno sahrane i da se konačno sazna njihova sudbina - ističe Јelena Bajić, potomak stradalog.

Veliki pogrom i egzodus Srba iz Mostara, Čapljine, Stoca i cijele Zapadne Hercegovine počeo je 15 juna 1992. godine. U planiranoj hrvatskoj vojnoj akciji za tri dana ubijeno je više stotina Srba. Nakon više od 30 godina sudbina 81 osobe i dalje je nepoznata, a zločini nad hercegovačkim Srbima nevidljivi pravdi i pravosuđu.

- Moraju se mijenjati načini i metode traženja nestali, to su neki rekla bih poslednji momenti kada su i svjedoci živi - kaže Aljonka DŽelatovića, predsjednica Udruženja porodica nestalih regije Istočne Hercegovine.

Na današnji dan kada je počelo veliko stradanje i egzodus Srba, granatirana je, zatim zapaljena i minirana Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru, jedan od simbola grada i tada najveći pravoslavni hram na Balkanu.