latinica  ћирилица
16/06/2023 |  15:14 ⇒ 15:57 | Autor: SRNA

Ćosić: Sarajevo ni na koji način nije bilo pod opsadom, već podijeljeni grad!

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić istakao je da Sarajevo ni na koji način nije bio grad pod opsadom, već podijeljen na teritorije pod kontrolom tzv. Armije BiH i Vojske Republike Srpske.
Ljubiša Ćosić - Foto: RTRS
Ljubiša ĆosićFoto: RTRS

- One koji zagovaraju tezu da je Sarajevo bio grad pod opsadom pitao bih šta je onda bilo sa Grabavicom, Ilidžom, Vogošćom, Hadžićima, Ilijašom i svim dijelovima grada koji su bili pod konteolom Vojske Repubike Srspke - naglasio je Ćosić.

On je rekao za Srnu da političko rukovodstvo Republike Srpske u potpunosti poznaje karakter rata, odnosno onoga što se dešavalo na području Sarajeva od 1992. do 1995 godine i sve činjenice su im i te kako poznate.

Gradonačelnik Ćosić smatra da je krajnje vrijeme da se o tome otvoreno priča, o "plavim koridorima" putem kojih su se ljude izvlačili iz Sarajeva i kojima je dolazila pomoć u te dijelove grada, o tunelu ispod Aerodroma, te aerodromskoj pisti koja je bila pod kontrolom Unprofora.

- Srbi u Sarajevu su samo branili teritorije na kojima su bili većinski. Oni Srbi koji su imali tu nesreću da ostanu u Sarajevu pod kontrolom tzv. Armije BiH su bili pod strašnom torturom, a prema podacima Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske njih 3.500 se idalje vode kao nestali - istakao je Ćosić.

U prilog toj tezi, Ćosić je naveo podatak da su sarajevski Srbi od njih 157.000 koliko ih je živjelo u predratnom Sarajevu, danas svedeni na oko 2.000 i taj podatak govori sve.

- Onog momenta kada su dijelovi podijeljenog grada pripali Federaciji BiH, Srbi su, znajući šta ih čeka i poučeni iskustvima onih koji su ostali u dijelovima pod kontrolom tzv. Armije BiH, napustili svoja vjekovna ognjišta u Sarajevu. Srbi su narod koji je godinama stvarao Sarajevo zajedno sa drugim narodima, a danas ih tamo nema - ukazao je Ćosić.

On je istakao i da se danas političko Sarajevo na svaki način trudi da zatre svaki trag postojanja Srba.