latinica  ћирилица
16/06/2023 |  15:41 | Autor: RTRS

BORS: Federalna strana neće da sagleda pravu istinu o Sarajevu

Iz Boračke organizacije Republike Srpske saopšteno je da današnje izjave iz federalnog Sarajeva, nakon konstatacije predsjednika Srpske Milorada Dodika da je taj grad tokom rata bio etnički podijeljen, pokazuju da federalna strana ni gotovo 30 godina od proteklog rata neće da prizna i sagleda pravu istinu o proteklom ratu i ratnim dešavanjima u Sarajevu.
BORS -
BORS

Iz BORS-a navode da je istina da su u Sarajevu ratne linije uspostavljene po etničkim linijama i da su se kao takve održale tokom cijelog rata.

- Istina je da su Srbi u srpskom dijelu Sarajeva živjeli tokom rata u dvostrukom okruženju - obruču, jer su neprijateljske snage bile ispred njih i iza njihovih leđa. Zbog toga je srpski narod Sarajeva platio skupu cijenu, jer je više od 4.500 boraca ove regije dalo živote za odbranu Srpskog Sarajeva i njegove okoline - ističe se u saopštenju.

Iz BORS-a navode da je zato upravo danas na području Istočnog Sarajeva obilježena godišnjica odbrane Sarajevsko-romanijske regije kako bi se očuvalo sjećanje na sve bitke Srba sarajevske regije u proteklom ratu.

U saopštenju se napominje da je Sarajevo do Drugog svjetskog rata bilo većinski srpski grad, te da je u njemu do proteklom rata živjelo skoro 160.000 Srba.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je u Sarajevu u ratu sprovedeno etničko čišćenje nad Srbima, kao i da su u srcima srpskog naroda i danas veoma žive slike izbjegličkih kolona sarajevskih Srba /poslije Dejtona/ koji sa zavežljajima po vijavici i hladnoći napuštaju svoje domove, noseći sa sobom i svoje mrtve.

Dodik je ocijenio da Sarajevo u ratu nije bio opkoljen, već etnički podijeljen grad.