latinica  ћирилица
19/06/2023 |  19:56 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Sve manje domaćeg povrća: Zbog pesticida zabranjen uvoz skoro 19 tona egipatske mrkve (VIDEO)

Zbog povećanog prisustva pesticida - u Republiku Srpsku zabranjen je uvoz skoro 19 tona svježe mrkve iz Egipta! Na tržištu je sve manje domaće mrkve, ali i drugog povrća, jer je uništeno dugotrajnim kišama. Zbog toga su veliki trgovački lanci, ali i nakupci na tržicama, primorani da ih uvoze iz Turske, pa čak iz Egipta.
Mrkva - Foto: RTRS
MrkvaFoto: RTRS

Prilikom redovnog pregleda pošiljke iz Egipta - Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske izvršila laboratorijsku analizu svježe mrkve. Utvrđeno je povećano prisustvo toksičnog insekticida, opasnog po zdravlje ljudi.

Zabrana uvoza mrkve u trenutku je nikad veće potražnje za ovim povrćem. Zbog kišna godine i velike količina vlage u zemljištu došlo je do truljenja mrkve. Domaći proizvođači ne mogu da proizvedu dovoljno.

- Potražnja je velika, samo je problem spremiti od ove vlage. Imam i mašinu kod kuće, ali ne može da uđe u njivu od vlage. Pa moramo sve ručno i vidite sami to je blato - kaže Mensur Hadžić, proizvođač mrkve.

Zbog velike potražnja a sve manje ponude mrkva je doistigla vrtoglavu cijenu. Domaći proizvođači za pet kilograma mrkve zarađuju i do 13 maraka. To diktira cijene i na tržnicama.

Trgovački lanci, povrće, u ovom slučaju mrkvu - prvo otkupe od domaćih proizvođača. Međutim, u posljednje vrijeme i kod nas ali i u Srbiji nestašica je povrća i voća. Zato su prinuđeni na uvoz.

- Tako da se dešava i da najobičniji proizvod - crveni luk, mrkva, paprika i mahuna idu iz uvoza. Zato, što su naša sela ostala prazna. Niko više ne želi, da se bavi poljoprivredom! - naglašava Ljubo Simić, direktor marketa AS.

Iako na našim policama, nisu sve domaći proizvodi - građani ipak jedu bezbjednu hranu! Pri svakom uvozu prolazi rigoroznu inspekcijsku kontrolu, pojašnjavaju iz republičkog inspektorata za hranu. Samo u prvih šest mjeseci ove godine, pregledano je oko 25 hiljada pošiljki, od čega je za 800 uzoraka izvršena laboratorijska analiza.

- Od tog broja uzoraka samo dvije pošiljke nisu ispravne! Mi se držimo isključivo principa - laboratorijskih analiza i to je jedni mjerodavno u našem poslu - naglašava Slaviša Vukojević, v.d. glavnog republičkog inspektora za hranu.

Iz Inspektorata sa sigurnošću tvrde da je hrana koja ulazi u Republiku Srpsku bezbjedna. Najvećim dijelom povrće i voće osim iz susjedne Srbije uvozi se iz Turske, Egipta, Italije i Španije.