latinica  ћирилица
20/06/2023 |  17:53 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Oštra poruka iz Srpske: Ustavni sud BiH sebe degradirao, odluka ima elemente državnog udara (VIDEO)

Dan nakon Odluke Ustavnog suda da bez Srba mogu zasijedati i odlučivati, pravnici u Srpskoj analiziraju "krnju" odluku ove pravosudne institucije. Pitaju, kako su mogli zasijedati i odlučivati bez jedinog sudije iz Srpske. Ovakvim potezom, kažu, da je Ustavni sud sebe degradirao, i da način na koji su to uradili ima elemente državnog udara.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Šta je natjeralo strane i bošnjačke sudije da povuku ovakav, za mnoge, neozbiljan potez kojim ruše ustavni poredak, ali i sami sebe. Zlatko Knežević, sudija iz Republike Srpske nije prisutvovao vanrednoj sjednici.

Iz dobro obaviještenog izvora saznajemo da je o vanrednoj sjednici informisan u petak, i da je opravdano bio spriječen da sjednici prisustvuje.

Sve i da je sudija Knežević bio na vanrednoj sjednici, Ustavni sud nije mogao donijeti ovakvu odluku i promijeniti Pravila.

Ognjen Tadić pita kako to Ustavni sud planira ispuniti svoju osnovnu funkciju – zaštitu ljudskih i građanskih prava ako u njegovom radu ne učestvuju predstavnici svih Dejtonom predviđenih komponenti.

- Ko je i zašto htio da krši Pravilnik Ustavnog suda? No,to će tek biti odgonetnuto. Ali je, činjenica da se sada vidi da Narodna Skupština svojim zaključcima nije bila ta koja je vršila pritisak na Ustavni sud BiH, kako bi taj sud izašao iz standarda samoga Ustava. Nego je vršio pritisak na koji ima pravo, kao tijelo koje bira sudije, da taj Ustavni sud vrati u granice - kategoričan je Tadić.

- Ustavni sud BiH krenuo je u konačni obračun sa srpskim narodom i Republikom Srpskom. Odluka Ustavnog suda o brisanju člana 39 iz Pravila o radu tog suda je sramna i skandalozna i definitivno pokazuje da je taj sud neprijateljska institucija za Republiku Srpsku - tvrdi Radovan Kovačević, delegat u Domu naroda PS BiH.

Sada je i laiku jasno zašto je Narodna skupština povlačila poteze kada je riječ o Ustavnom sudu, strancima i OHR-u. Pravni eksperti u Srpskoj s pažnjom razmatraju šta se to juče desilo u Ustavnom sudu BiH i kako je moguće odlučivati bez sudije koga je birala Narodna skupština? Da bi nemoguće postalo moguće, bez utemeljenja u Ustavu, "krnji" Ustavni sud mijenja Pravilo, bez obzira na odluku i poziv Narodne skupštine, da bez srpskih sudija mogu zasijedati i odlučivati.

- Šta smo dobili? Dobili smo da se mogu donositi odluke bez praktično bez ijednog sudije iz reda srpskog naroda, koji bira NSRS! To, apsolutno znači majorizaciju, odluke koje će izazvati nevjerovatne kontraverze i koje će doći u situaciju, da se možda ne primjenjuju na teritoriji Republike Srpske, a time i problemi sa kojima ćemo se susretati na političkom životu u Republici Srpskoj - smatra Miodrag Stojanović, advokat.

Pravnici analiziraju na koji način se suprostaviti takvoj izmjeni Pravilnika, jer je to interni akt suda. Pitanje je i kojim pravnim sredstvima tražiti da se odluka poništi, tim prije što nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i vodi ka majorizaciji jednog naroda.

- Sada nastupa kriza, a ona nadam se, vodi razgovorima, a razgovori mogu imati samo jedan pozitivan rezultat. A, to je da se preispita izbor za Evropskim sudom za ljudska prava sudija, da se usvoji Zakon o Ustavnom sudu koji bi garantovao procedure već zastupljene pri svim drugim sudovima. Zahvaljujući čemu, izbjegli bi se jučerašnji postupci - kršenje sopstvenih Pravilnika - dodao je Tadić.

A Pravilnike nam odavno pišu stranci.

Pa ne bi čudilo da Ustavni sud odluči da im predstavnici konstitutivnih naroda nisu ni potrebni, jer za odlučivanje imaju strne sudije.