latinica  ћирилица
23/06/2023 |  10:44 ⇒ 11:17 | Autor: RTRS

Filmske večeri na Tjentištu uz Dok`n`Ritam i Nektar OK fest

Nektar OK fest i ove godine nastavlja saradnju sa festivalom muzičkog dokumentarnog filma Dok'n'Ritam.
OK kamp - Foto: Ustupljena fotografija
OK kampFoto: Ustupljena fotografija

Ovaj jedinstveni festival u Srbiji pored takmičarske i revijalne selekcije muzičkih dokumentaraca, uključuje promocije muzičkih knjiga i koncerte afirmisanih i neafirmisanih autora iz regiona. Festival se održava u Beogradu, u DKSG i u septembru će biti održan po osmi put.

Na Tjentištu će u okviru OK sinema zone 14. 15. i 16. jula biti prikazana četiri filma sa ovog festivala iz ranijih godina, koje će publika moći da pogleda tokom trodnevnog programa.

Prve festivalske večeri, 14. jula u kinu na otvorenom na jednoj od najljepših lokacija na Tjentištu, na repertoaru je film "Bure baruta". Riječ je o muzičkom dokumentarcu snimljenom za samo 80 minuta. Goran Bare zavaljen u stolici govori o djetinjstvu, odrastanju i zrelosti, o ljubavi, Trampu i alergiji na ambroziju, o tome zašto mu je uvreda kada ga nazovu roker i o mnogočemu drugom o čemu je do sada ćutao. I sve to začinjeno žestokim, "teškim bojama". Nakon projekcije, na VISA mejn stejdžu slijedi uživanje sa Baretom i Majkama u "Teškim bojama" i mnogim drugim hitovima.

U subotu 15. jula u OK sinema zoni, biće prikazan film "Protest u zemlji karijesa". Godine 1990. grupa mladih učenika srednje Umjetničke škole iz Sarajeva formira bend Protest. Iste godine imaju svoj prvi koncert pod tim imenom, a ubrzo nakon toga ulaze u muzički studio i snimaju svoj prvi demo snimak. Trideset godina kasnije, nakon rata, pet albuma, desetina singlova, bezbroj nastupa i mnogobrojnih personalnih promjena, Protest još uvijek postoji i radi. Ovo je priča o ljubavi, muzici i buntu u kompleksnom balkanskom okruženju simbolično nazvana "Protest u zemlji karijesa".

U nedjelju 16. jula na repertoaru su dvije projekcije. Prvi na redu je dokumentarni film "Teški hor", priča o grupi entuzijasta, koja inicira okupljanje romskog hora, sa idejom, da hor ostvari zajednički nastup sa poznatim bendom Kultur šok iz Sijetla, predstavljajući tradicionalnu romsku muziku u hard kor aranžmanima. Dok pratimo napore producenta, reditelja, korepetitora i dirigenta da osposobe "slučajne horiste" za javni nastup, javlja se strepnja, da li će trud biti uzaludan, ako planirana saradnja izostane.

Filmski maraton u OK sinema zoni završavamo projekcijom filma "Rainey" koji predstavlja dramatizaciju događaja iz života mladog muzičara Marka Marjanovića, čiji je pseudonim "Mark Rainey". On je rođen sa samo jednim prstom na lijevoj šaci nasuprot čemu on uspjeva da svira nekoliko instrumenata i da sam producira sve svoje pjesme. Do sada je objavio dva albuma, jedan EP i nekolicinu singlova, čime predstavlja simbol borbe i upornosti u gradu Nišu u Srbiji gdje je posljednjih godina stekao veliku popularnost koja još uvijek raste.

Uz odličan muzički program, te adrenalinski doživaljaj nacionalnog parka Sutjeska, program OK sinema zone upotpunjuje sadržaj festivala, te ljubiteljima sedme umjetnosti pruža jedinstven doživljaj filmskih projekcija na otvorenom, pod zvjezdanim nebom na Tjentištu.

Da biste prisustvovali ovom, ali i svim drugim sadržajima i programu ovogodišnjeg Nektar OK festa, potrebno je da svoj OK kamp paket osigurate na vrijeme. Paket je trenutno dostupan po aktuelnoj cijeni od 55 KM putem prodajnih sistema u BiH /www.gigstix.ba/, Srbiji /www.gigstix.com/, Crnoj Gori /www.gigstix.me/ i Hrvatskoj /www.entrio.hr/. OK kamp paket podrazumijeva boravak u festivalskom kampu od 13. do 17. jula i ulaznicu za sve festivalske dane. Ova cijena paketa aktuelna je do 1. jula, kada će paket i dalje biti u ponudi, ali po novim cijenama.

Uz Nektar OK fest i ove godine su prijatelj festivala kompanija m:tel, banka partner festivala Unikredit Bank Banjaluka, te VISA - službena festivalska kartica.