latinica  ћирилица
23/06/2023 |  13:47 ⇒ 15:20 | Autor: RTRS

U ponedjeljak Kolegijum o zakazivanju sjednice o Ustavnom sudu BiH

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić sazvao je za ponedjeljak, 26. jun, sjednicu skupštinskog Kolegijuma.
NSRS - Ustavni sud BiH (ilustracija) - Foto: RTRS
NSRS - Ustavni sud BiH (ilustracija)Foto: RTRS

Sjednica Kolegijuma zakazana je za 10.00 časova, najavljeno je iz NSRS.

Kolegijum bi trebalo da utvrdi prijedlog dnevnog reda i termin održavanja osme posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Zamjenik šefa Kluba SNSD-a u NSRS Srđan Mazalica izjavio je da će Kolegijum u ponedjeljak zakazati sjednicu Narodne skupštine o Ustavnom sudu BiH, s obzirom na to da je istekao rok dat ovom sudu da ukine spornu odluku.

Mazalica je rekao da bi sjednica Narodne skupštine vjerovatno trebala biti održana u utorak, 27. juna.

- Na sjednici će se raspravljati i vjerovatno donijeti odluka o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj, jer ovaj sud nema odgovarajući legitimitet iz Srpske, donio je niz štetnih odluka preglasavanjem sudija iz Srpske i poslednja odluka, koja je svojevrsni državni udar, podijelila je BiH na dvije polovine jer je Ustavni sud prekršio svoje pravilo i isključio sudije iz Srpske iz obaveznog kvoruma o odlučivanju - rekao je Mazalica za Srnu.

On je naglasio da Ustavni sud BiH na taj način samostalno donosi odluke bez sudija iz Republike Srpske i praktično je postao ustavni sud Federacije BiH.

Ustavni sud BiH nije dao nikakav odgovor nakon zahtjeva iz Republike Srpske da danas do 12.00 časova povuče spornu odluku o brisanju člana 39 Pravilnika tog suda.

Predstavnici vlasti Republike zatražili su u utorak, 20. juna, da Ustavni sud BiH do danas u podne ukine tu odluku o izmjeni Pravila ovog suda i vrati je na odluku od prije.