latinica  ћирилица
23/06/2023 |  16:21 ⇒ 17:14 | Autor: RTRS

U Bileći ceremonija polaganja kamena temeljca za izgradnju HE Dabar (FOTO/VIDEO)

U mjestu Vrijeka, opština Bileća, u toku je ceremonija polaganja kamena temeljca za izgradnju Hidroelektrane Dabar, u okviru istoimenog projekta, čija je realizacija počela 2016 .godine.
Ceremonija svečanog otvaranja glavnih radova na HE Dabar - Foto: RTRS
Ceremonija svečanog otvaranja glavnih radova na HE DabarFoto: RTRS

Riječ je o hidroelektrani instalisane snage 160 megavata, u okviru podsistema "Gornji horizonti", prvoj koja se gradi u regionu, poslije više od trideset godina.

Nastavak izgradnje projekta povjeren je kineskoj kompaniji "Gezuba grupa", a koštaće 222 miliona evra, od čega je veći dio kredit kineske Eksim banke.

- Završene su sve procedure sa kineskim partnerima kad je riječ o HE Dabar, od danas počinje rok od 46 mjeseci kada bi ona trebalo da bude na mreži - ističe Višković.

 Ceremonija svečanog otvaranja glavnih radova na HE Dabar (Foto: RTRS)

Rok za izgradnju je 46 mjeseci, a elektroenergetskom sistemu Republike Srpske trebalo bi da da novih 500 gigavat časova električne energije.

Dovodni tunel 12,4 kilometra biće završen u ovoj godini, a Kinezi bi trebalo da završe pregradnu branu Hidroakmulacije Nevesinje, cjevovod do elektrane i samu hidroelektranu, dalekovod i kanal kroz Dabarsko polje, dužine 6,4 kilometra.