latinica  ћирилица
27/06/2023 |  18:26 ⇒ 18:55 | Autor: RTRS

Vladajuća većina predložila zaključak u vezi Ustavnog suda BiH (FOTO)

Poslanici vladajuće većine u Parlamentu Republike Srpske predložili su zaključak o vezi sa Prijedlogom zakona o neprimijevanju odluka Ustavnog suda BiH u Srpskoj.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

U zaključku NSRS zahtijeva de se u okviru 14 prioriteta ispostavljenih od strane EU prioritetno i hitno treba rješavati pitanje reforme Ustavnog suda BiH, odnosno odlaska stranih sudija i da se u okviru te reforme usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH.

Pored pitanja reformi Ustavnog suda BiH prioritet treba da bude pitanje zatvaranja OHR-a.

NSRS traži od svih svojih izabranih predstavnika da ne učestvuju u razgovorima o rješavanju bilo kojeg od ostalih prioriteta EU, dok se ova dva ranije prioriteta ne riješi.

Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da joj podnese Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim će biti propisano posebno krivično djelo postupanja suprotno odredbama Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

U zaključku je navedeno da će prema institucijama i organima Republike Srpske koji budu postupali suprotno odredbama Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, Narodna skupština Republike Srpske donijeti zakone ili druge odgovarajuće pravne akte o preduzimanju mjera i radnji prema tim institucijama i organima, uključujući i mjere njihovog ukidanja.

Ovaj zaključak stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.