latinica  ћирилица
01/07/2023 |  16:25 ⇒ 16:26 | Autor: SRNA

Košarac: Šmit svojim obraćanjima obmanjuje i zamajava javnost u BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da njemački turista Kristijan Šmit svojim obraćanjima obmanjuje i zamajava javnost u BiH.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Taj njemački državljanin nema nikakvo pravo da donosi bilo kakve odluke u ime građana Republike Srpske, a pogotovo nema prava da poništava zakone i odluke legalno i legitimno izabranih institucija i predstavnika Republike Srpske. Sve potrebne odluke o ovom pitanju već je donijela Narodna skupština Republike Srpske i te odluke neće biti promijenjene, niti poništene - poručio je Košarac.

On je u izjavi za Srnu rekao da je, prema podacima Agencije za statistiku BiH, ovu zemlju u prošloj godini posjetilo 1.361.324 turista, od čega je bilo 5,3 odsto Nijemaca.

- Zamislite da svaki od tih turista da sebi pravo i slobodu da se proglasi velikim inkvizitorom i vladarom, koji može da nameće zakone i odluke, da za to prima više od 20.000 evra mjesečno i da na ta primanja ne plaća porez. To je, nažalost, tragikomična realnost ove zemlje, u kojoj razni strani Gargameli, kao u crtanom filmu, misle da imaju pravo da rade šta hoće i da svojim čarobnim štapićima rješavaju ozbiljne i nagomilane probleme u ovoj zemlji - rekao je Košarac.

On je upozorio na to da su Šmitove odluke i obraćanja u funkciji i službi ostrašćenih bošnjačkih političara i javnosti, kao i pojedinih ambasada, od čije volje direktno zavisi to koliko će još besplatnih noćenja u Sarajevu imati taj njemački turista.

- Pošto Šmit ne plaća turističku taksu i mnogo košta ovu zemlju, oduzimajući njenim narodima i političkim predstavnicima pravo da se dogovaraju i odlučuju o budućnosti BiH, vjerujem da će uskoro doći vrijeme da se neke od tih ambasada, posebno zemalja članica Evropske unije, zahvale Šmitu na posjeti i vrate ga tamo odakle je došao - zaključio je Košarac.