latinica  ћирилица
02/07/2023 |  10:57 ⇒ 22:37 | Autor: RTRS

Obilježena Bitka na Kozari; Epopeja stradanja, muke i patnje, ali i ponosa (FOTO/VIDEO)

Na Mrakovici je obilježena 81 godina od Bitke na Kozari, a kod spomen-krsta odata je počast žrtvama i zapaljene su svijeće.
Bitka na Kozari - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Bitka na KozariFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Obilježavanju ovog značajnoj istorijskog događaja prisustvovali su predstavnici institucija Republike Srpske i Srbije, lokalnih zajednica koje gravitiraju planini Kozari, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, SUBNOR-a Republike Srpske i Srbije, organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i političkih partija.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik položio je danas vijenac na memorijalni zid spomenika na Mrakovici u okviru obilježavanja 81 godine od Bitke na Kozari.

- Dolazimo ovdje na Kozaru svake godine da poručimo istinu koja je godinama ista i da pošaljemo poruku da smo se zavjetovali našim državama Republici Srpskoj i Srbiji koje su uvijek bile jedina vodilja borcima - rekao je Dodik na obilježavanju.

Foto: RTRS

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić izjavio je da 81. godinu nakon Bitke na Kozari Srbi biju iste bitke za slobodu, spas srpskog naroda i Republike Srpske.

Egić je naglasio da rukovodstvo Republike Srpske nikada nije spomenulo rat, te da se u borbi za očuvanje Republike Srpske bore na politički način, mirnim sredstvima ne napadajući nikoga, samo braneći svoje.

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Slobodan Šobić rekao je danas na obilježavanju 81 godine od Bitke na Kozari da je fašistički agresor poveo veliku ofanzivu na nezaštićeni narod, tvoreći obruč oko čitave planine, što je imalo zastrašujuće posljedice.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Mile Karanović poručio je na Mrakovici da Srbi, posebno danas kada trpe brojne pritiske, nemaju pravo da se ne prisjete koliku su žrtvu prinijeli na oltar srpstva i otadžbine i koliko se mora čuvati svoja srpska zemlja.

      View this post on Instagram

A post shared by Milorad Dodik (@mdodik.official)

- Mi danas trpimo posledice i razne pritiske i oko Kosova i Metohije, pa i raznih nepriznatih visokih i niskih predstavnika i izaslanika, demokratske Evrope koja, gle bruke i sramote pokušava da nas nauči demokratiji - rekao je Karanović na obilježavanju 81 godine od Bitke na Kozari.

Prema njegovim riječima, Srbi danas svoj spas mogu da vide samo u činjenici da uspjevaju baš u onom što su preci htjeli, a to je da stvaraju slobodnu i suverenu državu koja je u stanju da se stara, bori, čuva i zaštiti svoje nacionalne interese.

- Neka današnji događaj bude podsetnik na našu zajedničku prošlost, ali i na našu zajedničku budućnost. Kao prijatelji, partneri, saveznici nastavićemo da jačamo naše veze i solidarnost kako bi nastavili da gradimo stabilna i prosperitetna društva za naše građane - rekao je Karanović.

Vijence i cvijeće položili su predstavnici vlada Srpske i Srbije, Narodne skupštine Republike Srpske, Srpske u institucijama BiH, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, opština i gradova Potkozarja, organizacija proisteklih iz Drugog svjetskog rata i Odbrambeno-otadžbinskog rata, te političkih partija.

To što smo preživjeli dokaz je da smo pobijedili i sa Kozare ponovo širimo istinu i još jedan zavjet Srpskoj i Srbiji i našoj slobodi. Bitka na Kozari je epopeja stradanja, muke i patnje, ali i ponosa, poručeno je sa obilježavanja bitke.

Na memorijalnom zidu spomen kompleksa na Mrakovici upisana su imena 9.921 poginulog borca u borbama na ovom području u toku Drugog svjetskog rata.

Obilježavanje 81 godine od Bitke na Kozari zajednički organizuju odbori za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova vlada Republike Srpske i Srbije.

Bitka na Kozari je simbol stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, tokom koje je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 je odvedeno u logore, među kojima više od 23.000 djece.