latinica  ћирилица
04/07/2023 |  15:27 ⇒ 18:19 | Autor: RTRS

Derventa obilježila Dan oslobođenja (VIDEO)

Derventa je obilježila dan oslobođenja u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Četvrtog jula 1992. godine Derventa je oslobođena nakon dva mjeseca okupacije hrvatsko-muslimanskih snaga koji su Srbe protjerali iz ovog grada.
Derventa parastos - Foto: RTRS
Derventa parastosFoto: RTRS

Stanko Baltić komandant 327. motorizovane brigade VRS izjavio je da je oslobođenje Dervente novi život za Srbe.

- Nažalost bilo je gubitaka, ti trenuci su mi ostali u najdubljem sjećanju. Dva mjeseca Derventa je bila pod okupacijom hrvatsko-muslimanskih snaga. Dan oslobođenja značio je i novi život za Srbe koji su bili u logorima. Šta su sve preživjeli znaju samo oni.

Drago Knežević ispred Udruženja logoraša i ratnih zarobljenika Derventa pričao je o svom teškom ratnom iskustvu:
- Od klanja pa do prebijanja, do mrtvih ljudi, meni su polomili rebra, imao sam izljeve krvi u pluća od udaranja, rekao je on.

Čedo Vujičić, predsjednik Gradske boračke organizacije Derventa istakao je važnost sjećanja i pamćenja žrtava proteklog rata

- Za našu slobodu koju mi ovdje uživamo u Derventi i cijeloj Republici Srpskoj pale su mnoge žrtve kojih moramo da budemo svjesni i nikad nije dovoljno ono što ih pominjemo da im izrazimo zahvalnost. Iako danas obnovljena i privredno razvijenija od nekih većih lokalnih sredina, Derventa svoje rane i prošlost, ipak, ne zaboravlja - rekao je Vujičić.

Gradonačelnik Dervente, Milorad Simić, istakao je da svi imaju prostora bez obzira na vjeroispovijest i naciju te da su dobro došli u Derventu.

U Odbrambeno-otadžbinskom ratu s područja Dervente poginulo je 608 boraca VRS. U znak sjećanja na njihovu žrtvu, služen je pomen a na centralni spomenik poginulim borcima položeni su vijenci i cvijeće.