latinica  ћирилица
04/07/2023 |  19:02 ⇒ 05/07/2023 | 07:53 | Autor: Agencije

Sunak: Britanija će preduzeti mjere protiv svih koji budu ugrožavali suverenitet BiH

Odgovarajući na pitanje članice britanskog parlamenta Alše Kerns, premijer Velike Britanije Riši Sunak rekao je danas da daje punu podršku suverenitetu i integritetu BiH i da će razmotriti opcije za proširenje saradnje sa EUFOR-om.
Riši Sunak (Foto: EPA/ANDY RAIN / POOL) -
Riši Sunak (Foto: EPA/ANDY RAIN / POOL)

Kerns je u obraćanju rekla kako međunarodna zajednica nije uspjela u odvraćanju kada je u pitanju Zapadni Balkan i da se to najbolje vidi kroz reakciju Evropske unije i SAD i kažnjavanje tzv. Kosova pred srpskim antagonizmom i Dodikovom "secesionističkom retorikom" u BiH.

- Kao premijer da li ćete se sada obavezati da ćemo se ponovo pridružiti EUFOR-u, u kojem su članice Turska i Čile i da li također razmatrate lobiranje za proširenje mandata KFOR-a na Kosmetu kako bi se mogao nositi sa ilegalnom nabavkom oružja preko granice iz Srbije u tzv. Kosovo kojim Beograd ilegalno finansira i naoružava militenate na tz. Kosovu - pitala je Kerns.

Riši Sunak, premijer Velike Britanije odgovorio da prvo ističe da teritorijalni integritet i suverenitet BiH, prenosi portal Kliks.

- Nastavićemo poduzimati korake protiv onih koji prijete tome. Mi smo, i ja sam posebno zabrinut zbog situacije na sjeveru Kosova sa kojom ste upoznati i jako osuđujemo neisprovocirane napade demonstranata na pripadnike KFOR-a - rekao je Sunak.