latinica  ћирилица
05/07/2023 |  14:46 ⇒ 15:30 | Autor: RTRS

Višković: Ako budu opstruisani projekti za Srpsku, neće biti odobreni ni za FBiH (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da u zajedničkim institucijama poput Parlamentarne skupštine i Predsjedništva BiH neće biti odobreni projekti za Federaciju BiH ukoliko budu opstruisani oni za Republiku Srpsku.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

- Neće se odobriti Koridor 5C u FBiH ako nema odobrenja projekta Koridor 5C u Srpskoj. Dakle, neće to biti verifikovano ni u PS BiH ni u Predsjedništvu BiH - rekao je Višković, komentarišući posljednji potez EU koja nije odobrila novac za projekte u Srpskoj, a odobrila je 303 miliona evra za projekte u FBiH.

On je rekao da mu na ovom planu nije poznato da li neko nekoga kažnjava ili to pokušava.

- Ima takvih naznaka, ili se između redova može pročitati i takav odnos. Ali moram da vam kažem - ovo je BiH i ne može EU birati hoću malo da pomognem Sarajevo, a neću Banjaluku. Odobravanje projekata u cijelosti ide putem Parlamentarne skupštine i Predsjedništva BiH. Neće biti selektivno verifikovani projekti koji se odnose samo na jedan entitet, a ne odnose na čitavu BiH - rekao je Višković.

Podsjećamo, za infrastrukturne projekte u FBiH odobrena 303 miliona evra bespovratnih sredstva, dok Republici Srpskoj ništa nije odobreno.

Iz Delegacije EU u BiH danas su rekli da je za najnoviji investicioni paket u okviru Evropskog investicionog plana za Zapadni Balkan iz Republike Srpske na odobrenje upućen veoma mali broj projekata i da oni, kako kažu, nisu ispunili potrebne kriterijume za finansiranje.