latinica  ћирилица
05/07/2023 |  14:57 ⇒ 15:31 | Autor: RTRS

Dodjela prvog kontingenta poljoprivrednih mašina u okviru podrške mađarske Vlade (FOTO)

U Banjalucu je u toku dodjela prvog kontingenta poljoprivrednih mašina, opreme i alata, nabavljenih u okviru projekta podrške poljoprivrednicima u Republici Srpskoj, koji finansira mađarska Vlada.
Podjela poljoprivredne mehanizacije - Foto: RTRS
Podjela poljoprivredne mehanizacijeFoto: RTRS

Danas će više od 20 poljoprivrednika preuzeti svoje mašine.

U julu, avgustu i septembru biće uručeno 1.200 mašina poljoprivrivrednicima u Srpskoj i Brčko distriktu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je današnji dan veliki uspjeh u teškoj godini za poljoprivredu.

- Želim da vam se zahvalim mađarskoj Vladi, premijeru Viktoru Orbanu i ministru Peteru Sijartu. Mogli ste na mnoga mjesta da uputite pomoć, ali ste pomogli nama - poručio je Dodik.

Ministar inostranih poslova Peter Sijarto rekao je da je Mađarska spremna smo da podrži Zapadni Balkan i da svi žive u miru i bezbjednosti.

- Odgovorna dobrosusjedska politika zasniva se na stalnom dijalogu i razvoju ekonomskih odnosa. Trebalo bi da se odreknemo prijetnji sankcijama i stalnih miješanja u unutrašnje poslove zemalja - rekao je Sijarto.

Podjela poljoprivredne mehanizacije (Foto: RTRS)

Direktorka Fondacije za održivi razvoj Republike Srpske Progresus Andrea Јaglica rekla je da je spreman novi javni poziv.

Podjela poljoprivredne mehanizacije (Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja )

Istakla je da će do septembra biti sve uručeno.

Podjeli prisustvuju mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, predsjednik Srpske Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković.

Podjela poljoprivredne mehanizacije (Foto: RTRS)

Riječ je o projektu Vlade Mađarske vrijednom 28 miliona evra bespovratnih sredstava, namijenjenih za subvencionisanje nabavke poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata.

Zajednički projekat dogovorili su tadašnji srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik i mađarski predsjednik Vlade Viktor Orban.