latinica  ћирилица
10/07/2023 |  08:52 ⇒ 08:53 | Autor: SRNA

Stimulisati mlade naučnike sa međunarodnim iskustvom

Prirodno-matematički fakultet u Banjaluci nosilac je prvog koordinatorskog projekta iz programa finansijske podrške Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju, a cilj je stimulisati mlade naučnike sa međunarodnim iskustvom da se vrate u Republiku Srpsku i BiH, izjavila je profesor Suzana Gotovac Atlagić.
Seminar na PMF-u - Foto: SRNA
Seminar na PMF-uFoto: SRNA

Atlagićeva je pojasnila da je riječ o pozivima za izgradnju inovacionih i preduzetničkih kapaciteta visokoškolskih ustanova, kao i da će studijski program Hemija na PMF-u sa sedam partnera iz šest zemalja, kroz budžet od 750.000 evra, ojačati laboratorijski kapacitet, zaposliti dva mlada istraživača i značajno unaprijediti program nastave i vježbi.

- Saradnja sa dijasporom i stimulacija povratka mlađih naučnika sa međunarodnim iskustvom trebalo bi da budu okosnica razvoja ove ideje - rekla je Atlagićeva za Srnu.

Ona je dodala da je u okviru projekta održan seminar i trening za mlađe nastavnike sa partnerske institucije Međunarodnog univerziteta u Sarajevu, na kojem su predstavnici sa PMF-a prenijeli znanje iz oblasti pripreme nanoporoznih ugljeva, te određivanje parametara antioksidativnog metabolizma kod biljaka koje su izložene stresu zbog prisustva toksičnih metala u zagađenoj okolini.

U okviru seminara govorio je i eminentni stručnjak profesor Dušan Lošić sa Univerziteta iz Adelaide, Australija, o inovaciji njegovog tima u oblasti grafena kao materijala sa višestrukim primjenama.

Iskustva i rezultate u oblasti nanomaterijala na seminaru su predstavili i mladi istraživač sa Vašington Univerziteta Milomir Šuvira, profesor Altijana Hromić-Јahjefendić sa Međunarodnog univerziteta u Sarajevu, koja je mladi naučnik povratnik u BiH sa Tehničkog Univerziteta u Gracu, a bavi se primjenom nanomaterijala u tretmanu određenih tipova kancera i antimikrobnim biotehnologijama.

Pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Zoran Vujković istakao je da je ovakav vid projektnih aktivnosti i razmjene znanja u skladu sa predstojećim uspostavljanjem naučno-tehnološkog parka u Univerzitetskom gradu u Banjaluci.