latinica  ћирилица
18/07/2023 |  22:44 ⇒ 19/07/2023 | 07:45 | Autor: RTRS

NSRS razmotrila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Srpske

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske razmotrili su na četvrtoj redovnoj sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, Nacrt zakona o elektronskom novcu, Nacrt zakona o izmjeni i dopuni Zakona o državnim stanovima na kojima ne postoji stanarsko pravo i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim zadrugama.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

Ministar pravde Srpske Miloš Bukejlović pozvao je narodne poslanike da podrže usvajanje ovog prijedloga zakona.

Bukejlović je rekao da je u Parlamentu Srpske o ovom prijedlogu zakona obavljena konstruktivna i kretaivna rasprava.

Ministarka finansija Srpske Zora Vidović izjavila je da je Nacrt zakona o elektronskom novcu odgovor na pojavu savremenih finansijskih usluga na međunarodnom tržištu, sa ciljem stvaranja pravnih pretpostavki za njihov razvoj na domaćem tržištu putem osnivanja i poslovanja društva za izdavanje elektronskog novca i obavljanja plaćanja sa ovim novcem, u skladu sa primjenjivim međunarodnim standardom.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik rekao je da je Nacrtom zakona o izmjeni i dopuni Zakona o državnim stanovima na kojima ne postoji stanarsko pravo predviđena mogućnost da se ovi stanovi dodjeljuju i licima koji su nosioci stanarskog prava na stanu u privatnom vlasništvu, a kojima u skladu sa Zakonom o privatizaciji državnih stanova jedinica lokalne samouprave mora omogućiti otkup drugog odgovarajućeg stana.

- Prioritet u stambenom zbrinjavanju imaju lica koja su bila korisnici stana u državnoj svojini u ratu uništene zgrade, lica sa statusom porodica poginulih boraca, boraca, ratnih vojnih invalida, civilnih žrtava rata, invalida rada, izbjeglih i raseljenih lica koja su stanove koristili kao alternativni smještaj - rekao je Vipotnik u parlamentu Republike Srpske, obrazlažući ovaj nacrt zakona.

On je rekao da je Savez opština i gradova Republike Srpske uputio inicijativu za izmjenu i dopunu ovog nacrta zakona kako bi se stanovi koji su vraćeni lokalnim zajednicama mogli dodjeljivati i licima koja su nosioci stanarskog prava na stanu u privatnom vlasništvu, kako bi ih pomenuta lica poslije mogla i otkupljivati.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Saša Lalić rekao je da su razlozi za izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednim zadrugama potrebne radi preciznijeg definisanja vrste poljoprivrednih zadruga, ko može biti član, djelatnost, jasnije definisanje prava poslije smrti zadrugara, kao i da se onemogući da jedno lice istovremeno vrši više funkcija u zadruzi.

Lalić je tokom obrazlaganja Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim zadrugama u Narodnoj skupštini Republike Srpske podsjetio da je Zakon o poljoprivrednim zadrugama donesen 2008. godine, te je pretrpio dvije izmjene 2009. i 2011. godine.

Lalić je istakao da je trenutno aktivno 99 zadruga, 16 je u procesu pokretanja poslovnih aktivnosti, dok ih je u registar upisano ukupno 373.

Izrazio je nadu da će se riješiti pitanje zadružne imovine, kao i da se odvajaju velika sredstva za poljoprivredu.

Nastavak sjednice NSRS zakazan je za srijedu u 10.00 časova.