latinica  ћирилица
19/07/2023 |  09:52 ⇒ 22:08 | Autor: RTRS

NSRS o Informaciji Odbora za zaštitu životne sredine

Narodna skupština Republike Srpske raspravlja o Informaciji Odbora za zaštitu životne sredine o održanoj Tematskoj sjednici pod nazivom "Aktivnosti nadležnih institucija Republike Srpske i BiH povodom namjere Republike Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Republikom Srpskom i BiH".
NSRS - prenos uživo -
NSRS - prenos uživo

>>> Prenos sjednice gledajte i na RTRS plus. <<<

Komisija za žalbe je u postupku utvrđivanja sukoba interesa izabranih predstavnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima vlasti Republike Srpske i jedinica lokalne samouprave u obavljanju javne funkcije u 2022. godini donijela 16 rješenja, rekao je predsjednik ove Komisije Ranko Karapetrović u obraćanju narodnim poslanicima Republike Srpske.

Obrazlažući ovaj izvještaj u Narodnoj skupštini Srpske, Karapetrović je rekao da su donesena četiri rješenja kojima se žalba odbacuje kao nedopuštena, tri rješenja kojima se žalba odbija kao neosnovana.

Direktor Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske Biljana Vojvodić istakla je da je značajno što su u prošloj godini donijeti standardi za akreditaciju ustanova i studijskih programa u Republici Srpskoj.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini Republike Srpske izvještaj o radu Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske za 2022. godinu, Vojvodićeva je rekla da standardi za akreditaciju ustanova imaju ukupno 140 smjernica u deset standarda, dok standardi za akreditaciju studijskih programa imaju 159 smjernica u okviru deset standarda.

Predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske Ognjen Mihajlović rekao je da su kada je riječ o tržištu hartija od vrijednosti svi pokazatelji za prošlu godinu u porastu, dok je ukupan promet iznosi 688.424.000 KM i veći je za 82 odsto nego u 2021. godini.

Obrazlažući izvještaje Komisije za hartije od vrijednosti o stanju na tržištu, radu i finansijskom poslovanju za 2022. godinu, Mihajlović je rekao da je ukupni promet duplo veći od prometa na Sarajevskoj berzi, dok je u rangu sa Beogradskom i Zagrebačkom berzom.

Direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske Srđan Šuput rekao je da su sve banke u Srpskoj u prošloj godini poslovale pozitivno i da njihova dobit iznosi oko 140 miliona KM.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini Republike Srpske izvještaje o radu Agencije za bankarstvo Republike srpske za prošlu godinu, Šuput je naveo da je neto bilansna aktiva bankarskog sektora Srpske krajem prošle godine iznosila oko 10 milijardi KM i veća je za dva odsto u odnosu na 2021. godinu.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Mirjana Orašanin ocijenila je da su u bankarskom sektoru primjetni stabilnost i promjene nabolje, odnosno pooštreni su uslovi otvaranja računa i uplate gotovog novca u svakoj banci, bez izuzetka.

Predsjednik Fiskalnog savjeta Milenko Krajišnik rekao je da je ukupan dug Republike Srpske na nivou 44,64 odsto ostvarenog BDP-a, što je u skladu sa ograničenjima propisanim Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama Srpske.

Krajišnik je rekao da je nadležnost ovog savjeta jasno propisana zakonima, dok sprovođenje sankcija radi budžetska inspekcija.

Krajišnik je istakao da Srpska neće bankrotirati, kao i da je budžet likvidan i isplaćuje sve budžetske obaveze, što je i provučeno kroz izvještaj za 2022. godinu.

Prethodno je razmotren Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2022. godinu, te razmotreno obavještenje o nekim pojavama od interesa za ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti.

---

Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH lani je pokrenula 41 disciplinski postupak, i to najviše protiv sudija - 32, a odgovornost je utvrđena u 33 postupka, rekla je danas član VSTS-a BiH Željka Fabić predstavljajući izvještaj ovog savjeta za 2022. godinu. Ona je navela da je ovoj kancelariji u prošloj godini podneseno 840 pritužbi, a najviše se odnosilo na trajanje sudskog i tužilačkog postupka.

Akcenat VSTS-a u prošloj godini bio je na efikasnosti rada pravosudnih institucija.

---

Predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske DŽerard Selman rekao je da Parlamentarna skupština BiH treba u potpunosti da ispoštuje zahtjeve Republike Srpske, kao i preporuke Evropske komisije da se u proceduru uputi zakon o Ustavnom sudu BiH kojim će na adekvatan način biti riješen izbor sudija, regulisan njegov sastav i način odlučivanja, te nadležnosti, a ne da se priziva intervencija stranaca.

On smatra da se situacija sa Ustavnim sudom BiH može riješiti razgovorom i kompromisom.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić pozvao je poslanike na jedinstvo o pitanju Ustavnog suda BiH.

Samostalni poslanik Radislav Dončić rekao je da neće podržati zaključke o tački dnevnog reda Obavještenje o nekim pojavama od interesa za ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da korektnost i stručnost Zlatka Kneževića, koji je nedavno razriješen sa pozicije sudije Ustavnog suda BiH, nikada nije dovedena u pitanje i da je dokazano da je trpio pritisak sudija tog suda.

Poslanik SDS-a Dragomir Vasić rekao je da je rad Ustavnog suda BiH problematičan i da je davno izašao iz okvira nadležnosti, jer nerijetko poništava i odluke najvišeg zakonodavnog organa u Republici Srpskoj.

Poslanik PDP-a Milanko Mihajilica smatra da je važno da NSRS od Ustavnog suda BiH zatraži informaciju o izmjeni spornog pravila koje je dovelo do jedne od najvećih kriza u BiH u posljednje tri decenije, te najavio i da će ovaj poslanički klub uputiti prijedlog zaključaka.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica izjavio je da je Srpska diskriminisana u smislu učešća u Dejtonskom sporazumu i Ustavnom sudu BiH.

- Prema svim principima međunarodnog prava, kada jedna federalna jedinica dođe u položaj da je diskriminisana u odnosu na državnu zajednicu ima pravo da istupi iz vršenja zajedničke funkcije vlasti kao državne zajednice ili da dođe do otcjepljenja - rekao je Mazalica.

Predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske DŽerard Selman rekao je da se posljednjom odlukom Ustavnog suda BiH narušavaju ustavni principi na kojima počiva uređenje BiH i Republike Srpske.

- Ovakva situacija ne garantuje ostvarivanje Ustavom BiH utvrđenog ustavnog statusa Republike Srpske i svih njenih građana - istakao je Selman, obrazlažući obavještenje Ustavnog suda Republike Srpske o nekim pojavama od interesa za ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti.

---

Poslanici će razmatrati i izvještaje Fiskalnog savjeta Republike Srpske za 2022. godinu, kao i izvještaj Agencije za bankarstvo Republike Srpske za prošlu godinu, te izvještaje Komisije za hartije od vrijednosti za 2022. godinu.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je juče Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se uvode krivična djela protiv časti i ugleda, i to krivična djela kleveta, iznošenje ličnih i porodičnih prilika i javno izlaganje poruzi.