latinica  ћирилица
19/07/2023 |  11:53 | Autor: SRNA

Ustavni sud BiH izašao iz nadležnosti, SDS i PDP predlažu zaključke

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragomir Vasić rekao je da je rad Ustavnog suda BiH problematičan i da je davno izašao iz okvira nadležnosti, jer nerijetko poništava i odluke najvišeg zakonodavnog organa u Republici Srpskoj.
Sjednica NSRS (Foto:nsrs.rs) -
Sjednica NSRS (Foto:nsrs.rs)

- Političko Sarajevo i međunarodna zajednica podržavaju ostanak trojice stranih sudija. Izgleda da su oni specijalisti za dvostruke aršine. Mi iz SDS-a imamo jasan stav. Ostajemo otvoreni za razgovor i dogovor. Predložićemo zaključke - naveo je Vasić tokom diskusije nakon što je predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske DŽerard Selman obrazložio Obavještenje o nekim pojavama od interesa za ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti.

Vasić je istakao da će SDS predložiti da Narodna skupština zaduži sve predstavnike Srpske na nivou BiH da se pristupi izradi novog zakona o Ustavnom sudu BiH.

- Tražimo i da se utvrde sve okolnosti na koji način se zakazala sporna sjednica Ustavnog suda BiH kada je donesena odluka o mogućnosti odlučivanja bez sudija iz Republike Srpske, ali tražimo i da Narodna skupština o radu Ustavnog suda zatraži mišljenje svih relevantnih institucija, uključujući Venecijansku komisiju - naveo je Vasić.

Poslanik PDP-a Milanko Mihajilica smatra da je važno da Narodna skupština od Ustavnog suda BiH zatraži informaciju o izmjeni spornog pravila koje je dovelo do jedne od najvećih kriza u BiH u posljednje tri decenije, te najavio i da će ovaj poslanički klub uputiti prijedlog zaključaka.

- Podsjetiću da je Ustavni sud BiH prihvatio zahtjev jedinog sudije iz Republike Srpske Zlatka Kneževića za odlazak u penziju, ali nije i da se raspravlja o izmijenjenom pravilu - podsjetio je Mihajilica.