latinica  ћирилица
19/07/2023 |  20:13 ⇒ 21:26 | Autor: RTRS

Borelj: Odgovornost u BiH da nose domaći političari

Odgovornost u BiH za put ka Evropskoj ini nose domaći političari, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj nakon sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje BiH - Evropska unija.
Borelj  (Foto:EPA-EFE/Javier Lizón) -
Borelj (Foto:EPA-EFE/Javier Lizón)

- Domaći političari moraju raditi na terenu. Malo šta mi iz Brisela možemo uraditi - rekao je Borelj.

Istakao je da EU posvećena evropskoj perspektivi.

On je nakon petog sastanka Savjeta stabilizaciju i pridruživanje rekao da te prilike sada treba iskoristiti, odnosno taj podstrek, i sprovesti odlučne reforme kako bi Bih napredovala, uz napomenu da je to "najviši nivo institucionalnog angažovanja između EU i BiH".

- To je prilika da se analizira dosadašnji rad u cilju članstva BiH u EU i šta još treba da se uradi. Sastajemo se u ovom formatu nakon dvije godine. Prošle godine to nije bilo moguće zbog političke blokade zemlje, ali smo to danas uspjeli jer je BiH prešla od političkog ćorsokaka do političke prilike i ta rečenica sumira ono što se dogodilo u proteklih godinu dana - rekao je Borelj.

Borelj je naglasio da je njegov zadatak da ohrabri političke lidere u BiH da riješe probleme kroz dijalog.

- Mi podržavamo dijalog i svaki prijedlog od svakoga ko ima dobru volju da pokuša da doprinese tome da se BiH okrene konstruktivnoj agendi u skladu sa perspektivama EU. Naša uloga je da podstičemo dijalog kako bismo izbjegli jednostrane postupke i da od svih tražimo da približe BiH Uniji - dodao je Borelj.

Borelj je pojasnio je da tokom konferencije za novinare nijednom nije pomenuo konkretno Republiku Srpsku kada je govorio o retorici podjele u BiH, već da se time "obratio svima".

Varhelji: BiH je apsolutno nužan dio EU

Evropska unija smatra da je BiH apsolutno nužan dio EU, izjavio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji na konferenciji za novinare nakon sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje BiH - Evropska unija.

- Zato je status kandidata status koji treba da prenese tu jasnu poruku da je to za građane BiH, da je to evropska ponuda BiH - rekao je Varhelji.

Varhelji je naveo da se ključna tema diskusija ticala 14 ključnih prioriteta i kako da se ubrza njihovo ispunjavanje.

- Istakli smo šta je još potrebno uraditi - poručio je Varhelji.