latinica  ћирилица
20/07/2023 |  15:09 ⇒ 18/08/2023 | 11:21 | Autor: RTRS

Usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske (FOTO/VIDEO)

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Od 63 prisutna poslanika, ovaj zakona podržalo je 47, protiv je bilo 16, dok niko nije bio suzdržan.

Vlada, kao predlagač ovog zakona, prihvatila je amandman klubova poslanika SP-a i NPS-a kojim je predviđena novčana kazna od 2.000 KM do 6.000 KM za onog ko javno izloži poruzi ili preziru lice ili grupu zbog pripadnosti određenoj rasi, vjeri, nacionalnosti ili zbog etničkog porijekla, boje kože ili pola.

Usvojen je zaključak Kluba poslanika DEMOS-a u vezi sa ovim zakonom, a kojim Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu da u roku od 90 dana pripremi i u skupštinsku proceduru uputi Nacrt zakona o medijima.

Glasanje (Foto: RTRS)

Ovim izmjenama i dopunama se uvode krivična djela protiv časti i ugleda, i to krivična djela kleveta, iznošenje ličnih i porodičnih prilika i javno izlaganje poruzi.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je tokom zasjedanja da je Prijedlogom izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske izbrisano krivično djelo uvrede, da kažnjavanje za uvredu ostaje u sferi prekršaja, dok je u znatnoj mjeri smanjena kazna kod krivičnog djela protiv časti i ugleda.

Bukejlović je rekao da je u Parlamentu Srpske o ovom prijedlogu zakona obavljena konstruktivna i kretaivna rasprava. On je rekao da je donošenje ovog Prijedloga zakona prošlo sveobuhvatnu proceduru od nacrta zakona , javnih rasprava i prihvatanja konstruktivnih prijedloga.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o elektronskom novcu koji za cilj ima uređenje poslovanja i razvoja tržišta elektronskog novca.

Usvojen je Nacrt zakona o izmjeni i dopuni Zakona o državnim stanovima na kojima ne postoji stanarsko pravo, kojim se proširuje krug lica kojima jedinice lokalne samouprave mogu dodjeljivati ove stanove.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim zadrugama, kojim se omogućava fizičkim i pravnim licima koja nisu članovi zadruge da ipak ulažu sredstva, čime se postiže bolja saradnja i poslovna uvezanost u sektoru proizvodnje hrane.

Parlament Srpske primio je k znanju Obavještenje Ustavnog suda Republike Srpske o nekim pojavama od interesa za ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti.

U Obavještenju se navodi da Parlamentarna skupština BiH treba u potpunosti da ispoštuje zahtjeve Republike Srpske, kao i preporuke Evropske komisije da se u proceduru uputi zakon o Ustavnom sudu BiH kojim će na adekvatan način biti riješen izbor sudija, regulisan njegov sastav i način odlučivanja, te nadležnosti, a ne da se priziva intervencija stranaca.

Usvojen je izvještaj o sprovođenju Zakona o fiskalnoj odgovornosti za 2022. godinu prema kojem je ukupan dug Srpske na nivou 44,64 odsto ostvarenog bruto domaćeg proizvoda, što je u skladu sa ograničenjima propisanim Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama.

Usvojeni su izvještaji Agencije za bankarstvo Republike Srpske za 2022. godinu, koja navodi da je neto bilansna aktiva bankarskog sektora Srpske krajem prošle godine iznosila oko 10 milijardi KM i veća je za dva odsto.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je izvještaje Komisije za hartije od vrijednosti za 2022. godinu koji se odnose na stanje na tržištu hartija od vrijednosti, radu i finansijskom poslovanju, izveštaj Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske za 2022. godinu, dok je primljen k znanju izvještaj VSTS BiH za 2022.godinu.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Informaciju o dugu za prošlu godinu u kojoj se navodi da je javni dug Republike Srpske iznosio 5.343,71 miliona KM, što predstavlja 37,53 odsto BDP-a, dok je ukupan dug Srpske 6.357,19 miliona KM, odnosno 44,65 odsto BDP-a.

Usvojen je izvještaj Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srpske koji je donio zaključke kojima traži da Vlada pripremi informaciju o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH u vezi sa sprečavanjem Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad na Trgovskoj gori i da Skupštini predloži novu Rezoluciju.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Odluku o utvrđivanju Arheološkog područja Kasnoantički-ranovizantijski grad i tri ranohrišćanske bazilike u Bakincima u Laktašima kao nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja.