latinica  ћирилица
28/07/2023 |  16:25 ⇒ 17:19 | Autor: RTRS

Komšić i Bećirović zatražili da Vranješ bude pozvan na konsultacije

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović zatražili su od Ministarstva spoljnih poslova u Savjetu ministara da hitno pozove ambasadora Aleksandra Vranješa na konsultacije u Sarajevo povodom izjava koje je dao na sastanku sa direktorom Bezbjednosno-informativne agencija Srbije Aleksandrom Vulinom, saopšteno je iz Predsjedništva.
Zgrada Predsjedništva BiH - Foto: RTRS
Zgrada Predsjedništva BiHFoto: RTRS

- Naročito nakon njegove medijske izjave za iskazivanje zahvalnosti istom /Vulinu/ zbog davanja stipendije dvjema studentkinjama, tražimo od Ministarstva spoljnih poslova da ambasadora Vranješa pozove na hitne konsultacije u Sarajevo kako bi objasnio svoje postupke - istakli su Komšić i Bećirović.

Oni su naveli da je potrebno da Ministarstvo sačini informaciju koju će resorni ministar Elmedin Konaković dostaviti Predsjedništvu BiH.

Vranješ je razgovarao sa Vulinom ove sedmice i zahvalio mu na podršci studentkinjama koje su, samo zato što su iskazale stav suprotan stavovima bošnjačke političke elite, izgubile pravo na obrazovanje u Sarajevu i gotovo linčovane u gradu u koji su došle da studiraju.

- Zahvalan sam direktoru Vulinu na tome što je Valentini Vujičić i Slađani Todić obezbijedio stipendije i mogućnost nastavka školovanja na Akademiji za nacionalnu bezbjednost i time pokazao da Srbija stoji iza svih Srba gđe god oni živjeli i kakve god nepravde trpili - poručio je Vranješ.

Studentkinje Valentina Vujičić i Slađana Todić, koje su bile izložene medijskoj hajci zbog objava na privatnom profilu na Instagramu, isključene su sa Fakulteta kriminalistike, kriminologije i bezbjednosnih studija Univerziteta u Sarajevu.

Valentina Vujičić i Slađana Todić izložene su medijskoj i hajci svojih kolega i drugih iz Federacije BiH jer je jedna od njih na ličnom profilu na Instagramu objavila fotografiju sa podignuta tri prsta, a druga fotografiju generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Tužilaštvo BiH je protiv njih formiralo predmet i zatražilo materijal od Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Nakon ovih dešavanja, direktor Bezbednosno-informativne agencije Srbije Aleksandar Vulin ponudio je da one nastave školovanje na akademiji za bezbjednost u Beogradu.

Najavljeno je da će one biti stipendisti Srbije i imati smještaj u studentskom domu u Beogradu, a da će ostatak finansijskog dijela njihovog školovanja nositi preduzeće "Sarajevo-gas", kao preduzeće Vlade Republike Srpske.