latinica  ћирилица
30/07/2023 |  10:12 | Autor: SRNA

Proslavljena ljetna slava Hrama Svetog Arhangela Mihaila u Otišiću

U dalmatinskom srpskom selu Otišić kod Vrlike proslavljena je ljetna slava Hrama Svetog arhangela Mihaila u prisustvu nekoliko stotina vjernika.
Slava hrama u Otišiću -
Slava hrama u Otišiću

Paroh vrlički Lazar Prijić nakon litugije u Hramu koji datira iz 1889. godine zahvalio je svim priložnicima koji su darovali novac za obnovu ove dalmatinske svetinje, ali i parohijskog doma.

- Obnova nas je ujedinila i sabrala i podstakla da nastavimo dalje da obnavljamo. Nevjerovatno je koliko su se ljudi složili oko obnove svetinje u Otišiću i koliko je velik posao urađen - rekao je sveštenik Prijić.

Јuče je održan i prvi skup Otišićana u ovom selu. U zavičaj su pristigli iz svih krajeva svijeta, sa Novog Zelanda, Velike Britanije, Njemačke, Australije, Amerike i Srbije.

Slavenko Krunić koji živi u Beogradu sreo je školske drugove nakon 50 godina.

- Ovo smo čekali godinama. Za ovaj dan smo živjeli. Sreo sam neke drage ljude nakon 50 godina, neki u zavičaj nisu dolazili decenijama - rekao je Krunić i dodao da svaki slobodan trenutak iskoristi da dođe u rodno selo podno planine Svilaje.

Nakon svečanog ručka narodno veselje nastavljeno je do kasnih večernjih sati ispred parohijskog doma koji je obnovljen nakon tri decenije.

Milenko Ustić sa porodicom darovao je bika za ručak, a vjernici su davali i prilog za uređenje Hrama svetog Arhangela Mihaila u kojem se oslikava ikonistas.

Hrama i parohijski dom u Otišiću obnavljaju se uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa dalmatinskog Nikodima i do sada je sakupljeno oko 200.000 KM.

Sveštenik Prijić je poklonio Јeleni Dešić ikonu za nesebičan trud i zalaganje u obnovi svetinje u Otišiću.

Otišić se nalazi između Vrlike i Sinja i bilo je najveće selo sinjske opštine.

U ovom srpskom selu danas živi nekoliko desetina stanovnika koji vjeruju da će se u njihov zavičaj vratiti život.

Oni poručuju da je obnova duhovnosti obnova života u Dalmaciji.