latinica  ћирилица
31/07/2023 |  18:46 ⇒ 20:50 | Autor: RTRS

Učenici dobojske Ekonomske škole na praksi u Budimpešti (VIDEO)

Deset učenika dobojske Ekonomske škole smjerova bankarski, polovno-informatički tehničar i frizer završilo je jednomjesečnu plaćenu praksu u Budimpešti.
Učenici dobojske Ekonomske škole na praksi u Bidimpešti - Foto: Ustupljena fotografija
Učenici dobojske Ekonomske škole na praksi u BidimpeštiFoto: Ustupljena fotografija

Kući su se vratili puni utisaka, stekli nova znanja i vještine. To im je omogućeno u okviru sporazuma o saradnji privrednih komora Republike Srpske i Mađarske.

Mladi dobojski frizeri u Budimpešti su savladali različite tehnike uređivanja kose. Nije se bilo lako navići na život u metropoli, a ljubaznost ljudi i kulturne znamenitosti ostavile su najjači utisak.

Јezik je, kažu, težak, pa su se kući vratili sa tek nekoliko naučenih riječi mađarskog. Praksa je bila i plaćena.

Učešće u projektu inicirao je profesor fizičkog vaspitanja koji je kao član Udruženja Mađara u BiH prihvatio ponudu mađarskih kolega kako bi učenici stekli nova praktična znanja.

- Birali smo, naravno, najbolje, odlične učenike i jedan od uslova je bio i poznavanje engleskog jezika - rekao je profesor fizičkog vaspitanja u Ekonomskoj školi Doboj Srđan Pavlović.

- Јa vjerujem da će sam boravak u jednom velegradu kakva je Budimpešta generalno ostaviti utisak na djecu i da će ponijeti iskustva ne samo kada je riječ o praksi, nego zaista da osjete duh Mađara, mađarske kulture, da uporede eventualno sa srpskom kulturom i našim običajima - izjavila je direktor Ekonomske škole Doboj Tijana Vasiljević Stokić.

Učenici Ekonomske škole iz Doboja jedini su iz Srpske koji su bili dio projekta čiji je cilj upoznavanje novih kultura, jezika i sticanja dodatnih kompetencija potrebnih za lični i profesionalni razvoj.