latinica  ћирилица
01/08/2023 |  11:47 ⇒ 11:47 | Autor: SRNA

Anđelković: Ograničen domet američkih sankcija

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da su četiri najviša zvaničnika Republike Srpske dobila američke sankcije samo zato što brane interese srpskog naroda, ali i ustavni poredak BiH u cjelini.
Dragomir Anđelković (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Dragomir Anđelković (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

- Ovo su sankcije jedne države, to nisu međunarodne sankcije, nisu sankcije koje imaju legitimitet UN. Tako da je njihov domet vrlo ograničen i efekti koje mogu da postignu nisu preveliki - rekao je Anđelković.

On je ocijenio da se prije radi o retoričkom demonstriranju moći, od čega Srbi neće imati neku štetu, kao i da se radi i o pokušaju da se prenese poruka bošnjačkoj eliti da su Amerikanci i dalje uz njih.

- Mi na to ne treba da se obaziremo, nego treba da štitimo svoje interese - rekao je Anđelković.

Prema njegovim riječima, SAD podržavajući sarajevsku elitu i njenu agresivnu politiku direktno ruše Dejtonski sporazum, iza kojeg je upravo Amerika nekada stala.

- Amerika, država koja je utemeljena na poštovanju ustava i prava, dobro zna šta znače ustavni poredak i međunarodni dogovori i da se oni ne mogu jednostrano mijenjati protiv volje konstitutivnih naroda i ravnopravnih entiteta - rekao je Anđelković.

On je naveo da Amerika podržava centralizaciju BiH, koja je negacija Dejtona, a kada to radi, onda je logično da preduzimaju mjere protiv svih ljudi se bore protiv takve politike i sprečavaju američke planove o centralizaciji BiH.

- Јedino je cinično što Amerikanci te ljude koji brane zapravo Dejton i Ustav optužuju da ruše Dejton. Ali, već smo na tu vrstu licemjerja od Vašingtona navikli - istakao je Anđelković.

U krajnjoj liniji, kaže on, vijekovi američke politike su takvi da, pričajući o ljudskim pravima i demokratiji, ruše širom svijeta vladajuće garniture koje im nisu po volji i koje nisu u skladu sa njihovim geopolitičkim interesima.

- Amerika se zaklinje u pravo, a gazi ga "van svoje kuće". Na nama je da se na to ne obaziremo, već da branimo svoje interese - naglasio je Anđelković.

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD uvela je juče sankcije srpskom članu Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću, predsjedniku Narodne skupštine Nenadu Stevandiću i ministru pravde Milošu Bukejloviću zbog, kako su naveli, "neustavnih i antidejtonskih akcija".

Iz Ambasade SAD u BiH su navelu da su oni "direktno odgovorni za podsticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimjenjivim u Republici Srpskoj, čime se opstruiše i ugrožava provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma".