latinica  ћирилица
03/08/2023 |  13:52 ⇒ 13:53 | Autor: SRNA

Radivojša: Cijeli svijet i danas ćuti o zločinu na Petrovačkoj cesti

Cijeli svijet i danas ćuti o zločinu na Petrovačkoj cesti iako svi znaju da su tada bombardovani srpski civili u izbjegličkoj koloni tokom pogroma "Oluja" 1995. godine, rekao je načelnik opštine Glamoč Nebojša Radivojša.
Nebojša Radivojša - Foto: RTRS
Nebojša RadivojšaFoto: RTRS

On je istakao da će sutrašnjem obilježavanju Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u "Oluji" na Petrovačkoj cesti prisustvovati stanovnici opštine Glamoč.

Radivojša je podsjetio da su u koloni bili starci, djeca, žene i da to dovoljno govori o načinu na koji su se druge strane ophodile prema Srbima u ratu.

- Cijeli svijet i danas, nažalost, ćuti o zločinačkoj akciji "Oluja", a svi znamo da je to bilo bombardovanje izbjegličke kolone i civila - rekao je Radivojša za Srnu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sutra će zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prisustvovati obilježavanju Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u Pogromu "Oluja" na Petrovačkoj cesti, gdje će položiti vijence.

Pogrom Srba u "Oluji" počeo je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima Veritasa, tokom "Oluje" protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluju" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sva obilježja genocida.