latinica  ћирилица
04/08/2023 |  12:06 ⇒ 12:07 | Autor: RTRS

Budimir sa Begovićevom i Јovanovićem; Saradnja od izuzetnog značaja

U okviru posjete Vlade Republike Srbije Republici Srpskoj ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir primio je danas ministarku nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Јelenu Begović i ministra informisanja i telekomunikacija Mihaila Јovanovića.
Budimir, Begović, Јovanović - Foto: RTRS
Budimir, Begović, ЈovanovićFoto: RTRS

Na sastanku je razgovarano o svim aspektima dobre saradnje u oblasti nauke, tehnološkog razvoja, inovacija i informaciono – komunikacionih tehnologija Srpske i Srbije.

Ministar Budimir izrazio je uvjerenje da će institucionalne saradnje kako one ranije uspostavljene tako i one predstojeće biti na korist unapređenja zajedničkog naučno-tehnološkog i inovacijskog prostora, kao i na korist svim građanima Republike Srpske i Srbije.

- Istakli smo niz važnih tema u okviru saradnje naučnoistraživačkog rada, razmjene dragocjenih iskustava u realizaciji značajnih projekata poput Naučno-tehnološkog parka u Banjoj Luci, što će biti krupan korak ne samo na polju naučnotehnološkog razvoja već i na polju ostanka mladih naučnika i stručnjaka u našoj zemlji. Intenziviraćemo saradnju u okviru naučne publicistike, ali i nastaviti tradiciju održavanja 'Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju', najdugoročniju zajedničku aktivnost između Srpske i Srbije - rekao je Budimir, te dodao da se nastavljaju aktivnosti vezane i za rad "Andrićevog instituta".

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vlade Republike Srbije Јelena Begović smatra da je saradnja sa Republikom Srpskom u oblasti nauke, tehnološkog razvoja i inovacija od izuzetnog značaja za Ministarstvo nauke tehnološkog razvoja i inovacija Vlade Republike Srbije.

- Ponosni smo što nastavljamo zajedničke aktivnosti u okviru projekta 'Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju – TNTI', što će dodatno unaprediti inovativnu snagu naših istraživača. Takođe, planiramo intenziviranje saradnje u okviru mreže naučno-tehnoloških parkova, čime ćemo stvoriti plodno tlo za razvoj novih tehnologija i prenos saradnje - istakla je Begovićeva.

Ona je dodala da ovaj vid saradnje nam omogućava da zajedno radimo na rješavanju izazova sa kojima se suočava savremeno društvo i doprinosimo boljoj budućnosti za građane koji žive u Srbiji i Srpskoj.

- Pored toga što sa Republikom Srpskom negujemo ne samo odlične prijateljske i bilateralne, već i bratske odnose, važno je da jačamo i unapređujemo našu saradnju i u oblasti informaciono – komunikacionih tehnologija. Spremni smo da stečeno iskustvo i znanje u oblasti digitalizacije i razvoja usluga i infrastrukture elektronske uprave podelimo sa kolegama iz Republike Srpske u cilju poboljšanja života svih naših građana i daljeg rasta privrede - rekao je ministar informisanja i telekomunikacija Vlade Srbije Mihailo Јovanović.