latinica  ћирилица
04/08/2023 |  12:37 ⇒ 12:39 | Autor: RTRS

Vipotnik i Vujović: Zajednički rješavati probleme i kreirati projekte u oblasti zaštite životne sredine

U okviru posjete državnih organa Republike Srbije Republici Srpskoj, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik sastao se danas u Banjaluci sa ministarkom zaštite životne sredine Srbije Irenom Vujović.
Vipotnik - Vujović - Foto: Ustupljena fotografija
Vipotnik - VujovićFoto: Ustupljena fotografija

Ministri Vipotik i Vujović su se dogovorili da se pojačaju aktivnosti na trajnom rješavanju problema zagađenja rijeke Drine plutajućim otpadom, ali je za konkretne akcije neophodno da se sačeka formiranje vlade Crne Gore, pošto se radi o zajedničkom problemu sve tri zemlje, navodi se u saopštenju.

Na sastanku se razgovaralo i o uspostavljanju Rezervata biosfere Drina kao prekograničnog područja pod zaštitom UNESKO u čiji sastav bi ušla već zaštićena područja u Srbiji – Nacionalni park "Tara" i Park prirode "Mokra Gora", a na području Republike Srpske, BiH – Nacionalni park "Drina".

Dogovoreno je da Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije finansira izradu nominacijskog dokumenta koji se dostavlja u sjedište UNESKO, a da Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske insitira na što skorijem uspostavljanju Državne komisije za saradnju BiH sa UNESKO, kako bi se ove aktivnosti mogle nastaviti.

Ministri Bojan Vipotnik i Irena Vujović su se dogovorili se dosadašnja dobra saradnja dodatno pojača i da se ubrza razmjena informacija, kako bi se zajednički rješavali problemi i kreirali projekti u oblasti zaštite životne sredine.