latinica  ћирилица
04/08/2023 |  14:28 ⇒ 14:29 | Autor: SRNA

Na Guvnu služen parastos za ubijene Srbe u "Oluji"

U Drvaru je danas služen parastos i položeni su vijenci kod spomen-obilježja Guvno povodom 28 godine od stradanja i progona Srba u pogromu "Oluja".
Guvno-parastos - Foto: SRNA
Guvno-parastosFoto: SRNA

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić rekla je da Krajišnici nikada neće zaboraviti strašan zločin koje su hrvatske snage počinile nad Srbima iz Krajine, Like, Dalmacije i Korduna avgusta 1995. godine.

Više od stotinu Drvarčana okupilo se danas na Guvnu gdje su odali počast ubijenim Srbima, među pristinima bili su Runićeva, te načelnici opština Istočni Drvar Milka Ivanković, šef konzularne Kancelarije Srbije u Drvaru Јugoslav Đorđević, generalni konzul Srbije u Mostaru Vaso Gujić.

Prisustvovali su i članovi delegacija boračke organizacije Drvar, Istočni Drvar, Ministarstva pravosuđa Livanjskog kantona, kao i političkih stranaka SNSD i SNP.

Pogrom Srba u "Oluji" počeo je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima Veritasa, tokom "Oluje" protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluju" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sva obilježja genocida.