latinica  ћирилица
05/08/2023 |  11:07 ⇒ 14:16 | Autor: RTRS

U Banjaluci obilježavanje 28 godina od "Oluje"; Položeni vjenci na Perduovom groblju (VIDEO)

Polaganjem vijenaca na spomenik stradalim Krajišnicima na Dinari na Perduovom groblju u Banjaluci danas je počelo obilježevanje 28 godina od pogroma srpskog naroda u zločinačkoj akciji "Oluja" u organizaciji u organizaciji Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas".
Banjaluka - obilježavanje srpskog pogroma "Oluja" - Foto: RTRS
Banjaluka - obilježavanje srpskog pogroma "Oluja"Foto: RTRS

- Percepcija o dešavanjima u "Oluji" i sličnim događajima veoma sporo se mijenja u svijetu, i to je rekao bih "borba na mišiće" - rekao je direktor "Veritasa" Savo Štbac.

Prava kultura sjećanja je tamo gdje su se događaji zbili, kaže Štrbac, i gdje vidite svakog pojedinca koji je stradao.

- Ne smijemo da daboravimo ni jednu žrtvu. To je za mene kultura sjećanja - poručio je Štrbac.

Miran Urukalo, sin jednog od stradalih Krajišnika Milorada Urukala, kaže da je bio u koloni izbjeglica odvojen od roditeljima sa kojima se spojio kod Bosanskog Petrovca.

- U deset dana dva su šoka bila za moju porodicu, dvije tragedije. Mi smo imali jednu prije same kolone. Јa sam bio u toj koloni kao i ostali, ali odvojen od svoje porodice. Brat me je pronašao na jednoj livadi - prisjetio se Urukalo.

Na Perduovom groblju u Banjaluci podignut je spomenik za devetoro Dalmatinaca koje su 26. jula 1995. godine na Dinari zaborili pripadnici Hrvatske vojske i HVO-a.

Skeleti njih šestoro su izvučeni iz vrtača na Dinari 11. novembra 1998. godine, dok su tri skeleta ekshumirana iz masovne grobnice u selu Kamen kod Glamoča u aprilu 1996. godine.

Centralna ceremonija obilježavanja 28 godina od Pogroma "Oluja" održana je sinoć u Prijedoru, u organizaciji odbora vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.