latinica  ћирилица
05/08/2023 |  19:38 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Održani pomeni na stradale Krajišnike u "Oluji"; Odgovorni za zločine moraju odgovarati (VIDEO)

Pomeni i sjećanje na stradale Srbe iz Republike Srpske Krajine u "Oluji"održani su i danas. U Banjaluci je služen parastos u Hramu Hrista Spasitelja i položeni vijenci na spomenik stradalim Krajišnicima na Dinari. U Beogradu je održan pomen u Crkvi Svetog Marka.
Banjaluka - obilježavanje srpskog pogroma "Oluja" - Foto: RTRS
Banjaluka - obilježavanje srpskog pogroma "Oluja"Foto: RTRS

I dok se Srbi u Srpskoj, Srbiji i širom svijeta sjećaju stradalih sunarodnika u ovoj zločinačkoj akciji, Hrvatska je i ove godine obilježila "Oluju" kao dan pobjede.

Uoči početka "Oluje", tada 18- godišnji dječak Miran Lukalo na Dinari je 26. jula 1995. godine izgubio oca. Nepunih 10 dana kasnije, on i njegova porodica krenuli su u egzodus. Napuštajući dom, slili su se u nepreglednu kolonu srpskih izbjeglica iz Krajine.

U bijegu pred hrvatskim jedinicama, Nevenka Dobrić izgubila je sina i svekra. Potresnih slika progona i napuštanja zavičaja sjeća se i danas nakon 28 godina.

- Majka kad izguvi dijete tu srce boli dok je živa.4.AVGUSTA 95. Hrtvaska vojska mi je ubila dijete od 12 godina i svekra od 63.u šumi u Zeleniku kad smo bježali u koloni,sa nama su još bili rođaci - rekla je Dobrićeva.

U Banjaluci i Beogradu služen je parastos za stradale Krajišnike u Pogromu "Oluja". Poslata je poruka da svi oni koji su odgovorni za ovu tragediju treba da odgovaraju za zločine koje su počinili prema srpskom narodu.