latinica  ћирилица
08/08/2023 |  09:25 ⇒ 11:50 | Autor: RTRS

Јul bio najtopliji mjesec ikada

Јul je bio najtopliji mjesec ikada zabilježen na Zemlji, potvrdila je klimatska opservatorija EU.
Vrućine (Foto: EPA/KHALED ELFIQI) -
Vrućine (Foto: EPA/KHALED ELFIQI)

Obilježen toplotnim talasima i požarima širom svijeta, prethodni mjesec bio je za 0,33 stepena Celzijusova topliji od rekorda postavljenog u julu 2019. godine, kada je prosječna temperatura bila 16,63 stepeni Celzijusovih, navodi se u izvještaju.

- Mjesec je bio za 0,72 stepena topliji od prosjeka od 1991. do 2020. za jul - piše u dokumentu, prenosi AFP.

Globalno zagrijavanje od oko 1,2 stepena Celzijusova od kraja 19. vijeka, izazvano sagorijevanjem fosilnih goriva, učinilo je toplotne talase toplijim, dužim i češćim, a intenzivirani su i drugi vremenski ekstremi poput oluja i poplava.

- Toplotni talasi su se pojavili u više regiona sjeverne hemisfere, uključujući južnu Evropu. Temperatura znatno iznad prosječne se dešavala u nekoliko južnoameričkih zemalja i oko većeg dijela Antarktika - saopštila je klimatska opservatorija EU Kopernik.

Svjetski okeani su, takođe, postavili novi temperaturni rekord, izazivajući zabrinutost zbog negativnih efekata na klimu planete, morski život i priobalne zajednice.

Temperatura površine okeana porasla je na 20,96 stepeni Celzijusovih 30. jula, prema podacima klimatske opservatorije EU.