latinica  ћирилица
09/08/2023 |  14:43 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Od petka dozvoljen prevoz, prodaja i klanje zdravih svinja (VIDEO)

U Banjaluci je danas održan sastanak o suzbijanju afričke kuge svinja u Srpskoj na kojem su predstavljena rješenja koja je s ciljem prevazilaženja trenutne situacije, a koja stupaju na snagu od petka.
Sastanak o suzbijanju afričke kuge - Foto: RTRS
Sastanak o suzbijanju afričke kugeFoto: RTRS

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske Savo Minić rekao je da je, u skladu sa rješenjima, dozvoljena mogućnost prevoza svinja iz ugroženog i zaraženog područja unutar njega, ali i van, pod strogo propisanim uslovima.

- Dozvoljeno je klanje svinja na domaćinstvu za vlastite potrebe. Odredili smo koji je broj svinja i koja je procedura. Propisali smo način klanja u klanicama. S obzirom da imamo mnogo manifestacija - krštenja, svadbi, veselja i slično, gdje se konzumira svinjsko meso, odlučili smo da se po hitnom postupku u ugroženim i zaraženim područjima, uz propisane minimalno ispunjene tehničke uslove i biosigurnosne mjere stručne veterinarske službe, može dati privremena dozvola za klanje svinja - naveo je Minić.

On je rekao da je cilj ovih mjera da se spriječi širenje bolesti, ali da se ne baca zdravo meso i ne eutanaziraju zdrave životinje.

- Razmotrili smo sve mogućnosti termičke obrade mesa i stalno je bilo pitanje da li će se prasići moći peći na ražnju. Odgovor je da - rekao je Minić.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske Mišo Maljčić rekao je da će danas usaglašenim mjerama uzgajivači svinja moći legalno, uz maksimalne mjere kontrole i opreza, nastaviti sa prodajom svinja.

Maljčić je pozvao svoje kolege da se striktno pridržavaju mjera ekspertskog tima veterinara koji su precizno utvrdili proceduru testiranja, prodaje i transporta svinja.

Šef ekspertske grupe doktora veterinarske medicine Drago Nedić rekao je da meso koje bude pregledano ispunjava sve uslove da bude upotrijebljeno.

Doktor veterinarske medicine Ljubiša Lazarević precizirao je da su novim mjerama definisana pravila transporta svinja sa imanja na drugo imanje na dalje dotovljavanje, sa imanja u klaonice, i pravila klanja za spopstvene potrebe u domaćinstvima.