latinica  ћирилица
11/08/2023 |  09:57 ⇒ 17:49 | Autor: RTRS

Žrtve ustaškog zločina u selu Čavaš konačno dobile dostojanstveno spomen obilježje (FOTO/VIDEO)

Žrtve ustaškog zločina u selu Čavaš u Popovom polju konačno su dobile dostojanstveno spomen obilježje. Na novom spomeniku koji su podigli potomci stradalih, služen je pomen za 101 nevinu žrtvu masovonog pokolja koje su ustaše, na današnji dan pobile i bacile u jamu 1941.godine.
Spomen obilježje - Čavaš - Foto: RTRS
Spomen obilježje - ČavašFoto: RTRS

11. avgusta ustaše su opkolile selo Čavaš. Nakon zvjerskog mučenja ubili su i u jamu bacili 101 od 150 mještana.
Ovo je jedno od najvećih stratišta srpskog stanovništva u ovom dijelu Hercegovine. Redom su ubijane porodice Mijatović, Milošević, Mihići, Miletići... Među stradalim žiteljima sela bilo je 55 žena i djece. Najmlađa žrtva imala je samo nekoliko dana.

Tijela žrtava eshumirana su 1956. godine i sahranjena u zajedničku kosturnicu sa spomen obilježjem.

Selo je ponovo spaljeno u ljeto 1992., a pripadnici hrvatskih snaga tada su srušili i spomenik stradalnicima. Davna želja potomaka da se bližnjima podigne novo spomen obilježje, konačno je ispunjena.

Pomen u selu Čavaš (Foto: RTRS)

- Organizovali smo akciju da se napravi replika spomenika. Akcija je krenula 2019. godine i evo danas smo ponosni. Poomiješana su osjećanja što smo to uspjeli - kaže Srđan Mijatović, potomak.

Težak je bio osjećaj svih ovih godina, ta se tuga nosila, dodaje potomak Vlajko MIletić.

- Srce je puno zahvaljujući svima koi su pomogli. Hvala Trebinju, Republici Srpskoj, HET svima koji su pomogli - dodao je Miletić.

Potomci ubijenih, koji danas žive svuda po svijetu, 11.avgusta Čavaš ne zaobilaze. Dođu na pomen svojim bližnjima da od zaborava sačuvaju stradanje nevinih žrtava.

- Ovo su stratišta, mjesta koja se moraju pominjati da djeca ne zaborave, uvijek ponavljati i djecu dovoditi na ova mjesta - istakla je Magdalena Krulj, potomak.

Iako je prije rata Čavaš bio dio trebinjske opštine, Dejtonskim sporazumom ovo selo pripalo je federalnoj opštini Ravno. Od nekada 150 stanovnika, u selu ih danas stalno živi samo troje.

Ipak, raduje činjenica, kažu, da je osim obnovljenog spomenika, Čavaš nakon 30 godina dobio i struju. Živi i tračak nade da će se neko od potomaka vratiti na djedovinu, da se ognjišta ne ugase .