latinica  ћирилица
12/08/2023 |  12:58 ⇒ 13:03 | Autor: RTRS

Parastos u Glini za civilne srpske žrtve u "Oluji" (FOTO)

Danas je na pravoslavnom groblju Sveta Kata u Gornjem Selištu kod Gline u Hrvatskoj služen pomen i parastos civilnim srpskim žrtvama u "Oluj"i i nakon "Oluje" početkom avgusta 1995.godine u udruženoj akciji hrvatske vojske i policije u etničkom čišćenju i egzodosu srpskog naroda iz Republike Srpske Krajine sa Banije, Korduna, Like i sjeverne Dalmacije, odakle je protjerano oko 220 000 Srba.
Glina: Parastos civilnim srpskim žrtvama - Foto: RTRS
Glina: Parastos civilnim srpskim žrtvamaFoto: RTRS

Pomen je služio paroh SPC iz Dvora na Uni, Јugoslav Maksimović.

Pomenu je prisustvovao predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banjaluke Milorad Arlov, zamjenica gradonačelnika Gline iz reda srpskog naroda Branka Bakšić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine grada Gline Nikola Јanus, srpski gradski vjećnici i Srbi iz Gline.

Organizator pomena i ove godine je Vijeće srpske nacionalne manjine grada Gline.

Glina: Parastos civilnim srpskim žrtvama (Foto: RTRS)

Prisutnima se obratio predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banjaluke Milorad Arlov i položio vijenac u ime Odbora.

- Svake godine moramo dolaziti na ovo mjesto i nikad ne zaboraviti srpske civine žrtve koje su u velikom egzodusu srpskog naroda u Oluji trazili spas i slobodu, nikoga ne ugrožavajući i napadajući. Ovi mučenici zalužuju svojom žrtvom bolje spomen obilježje, gdje je sahranjeno 49 civilnih srpskih žrtava i još mnogima za koje se i ne zna gdje su sahranjeni i jesu li dostojno sahranjeni. Da se svake godine, ovdje okupljamo u većem broju pozivajući porodice svih ovih mučenika koji su postradali u "Oluji" i neposredno nakon "Oluje". Moramo poštovati svoje žrtve kao i žrtve svih drugih naroda. Tražimo da svi poštuju naše žrtve jer su to zaslužili i ovi mučenici koji su ovdje bili sahranjeni i kasnije ekshumirani. Mi Srbi treba da tugujemo, ali i da slavimo svaku našu žrtvu, a za onima koji su to počinili da žalimo, jer su počinili zločin na ljudskim rodom - srpskim narodom - rekao je Arlov.

Vijence su još položili zamjenica gradonačelnika iz reda srpskog naroda grada Gline Branka Bakšić i predsjednik vijeća srpske naciinslne manjine iz Gline Nikola Јanuš sa rukovodstvom vijeća.