latinica  ћирилица
20/08/2023 |  20:07 ⇒ 20:09 | Autor: SRNA

U Noskovačkoj Dubravi služen pomen srpskoj djeci

U selu Noskovačka Dubrava kod Čađavice danas je služen pomen i položeni vijenci na spomenik srpskoj djeci Potkozarja koja su 1942. godine raseljena u to mjesto u Hrvatskoj i tu umrla od gladi.
Čađavica - Foto: SRNA
ČađavicaFoto: SRNA

Publicista iz Kozarske Dubice Zoran M. Kos rekao je da je većina djece iz sela Sjeverovci kod Kozarske Dubice, a da su umrli u dobi od tri mjeseca do tri godine.

On je naglasio da su na spomenik urezana samo imena djece koja su poznata, njih 69, a da je broj umrlih vjerovatno mnogo veći.

- Sveštenici Eparhije pakračko-slavonske danas su osveštali kolač i žito za ovu djecu mučenike umrle od gladi. Naša je dužnost da ih se sjećamo i otrgnemo iz zaborava - rekao je Kos.

On je iznio zamjerku što su imena djece na spomeniku napisana latinicom.

- Njih su rodili oni koji su pisali ćirilicom. Moramo voditi računa o tome - rekao je Kos.

Predsjedik Vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije Milena Lazić poručila je da se ratni zločini nikada ne smiju zaboraviti ni preko Save, ni preko Une, ni preko Drine.

- Umrli su od gladi. Istina o tome mora da bude upamćena - istakla je ona.

Vijenac na spomen obilježjima djeca koja nisu dobila šansu da odrastu položila je, između ostalih, i poslanik u Narodnoj skupštini Srbije Sanja Lakić.

Pomenu srpskoj djeci umorenoj od gladi prisustvovali su u organizaciji SPKD "Prosvjeta" i njenog predsjednika Zorana Sinkića i rođaci mališana i građani Kozarske Dubice.