latinica  ћирилица
22/08/2023 |  11:18 ⇒ 12:43 | Autor: RTRS

Zatraženo od Bundeskabineta da opozove odluku o Šmitu - izazvao je pravni haos (FOTO)

Advokatska kancelarija "Radić" iz Beograda zatražila je od njemačkog Bundeskabineta da opozove odluku o kandidovanju Kristijana Šmita za visokog predstavnika UN za BiH, imajući u vidu da Savjet bezbjednosti UN nije dao saglasnost na kandidaturu Šmita i da je "izazvao pravni haos i ozbiljne probleme u funkcionisanju BiH i ostvarivanju prava Republike Srpske".
OHR - Foto: RTRS
OHRFoto: RTRS

- U cilju ostvarivanja pravne sigurnosti, zatraženo je od njemačkog Bundeskabineta da stavi van snage odluku od 20. januara 2021. godine kojom je kandidovao Šmita za visokog predstavnika UN za BiH - istakli su iz ove advokatske kancelarije.

U dopis Bundeskabinetu, Advokatska kancelarija podsjetila je da je Šmit, odmah po objavljivanju te kandidature, na svom Njuzleteru 28. januara 2021. godine zahvalio Saveznoj vladi Njemačke što mu je povjerila taj važan zadatak, ali je napomenuo da "međunarodna zajednica tek treba da odobri tu aplikaciju".

Pismo

- Taj stav saglasan je Aneksu 10 Dejtonskog ugovora, a i svim dosadašnjim odlukama Savjeta bezbjednosti UN o odobrenju mandata visokih predstavnika. Prema saznanju, Savjet bezbjednosti UN nije dao odobrenje/saglasnost na tu kandidaturu Šmita, što njemu nije predstavljalo smetnju da 1. avgusta 2021. godine obavesti javnost o početku obavljanja funkcije visokog predstavnika UN za BiH. Stiče se utisak da je on uzurpirao nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH, donosi zakone sa obavezujućim dejstvom, pa čak i zakone kojima predviđa kazne zatvora do pet godina za prekršioce njegovih zakona - istakli su iz Advokatske kancelarije.

Takvim odlukama, dodaje se u ovom dopisu, suprotnim Dejtonskom sporazumu i obavezujućim medunarodnim konvencijama, Šmit je izazvao pravni haos i ozbiljne probleme u funkcionisanju BiH i ostvarivanju prava Republike Srpske.

- Polazeći od pretpostavke, da to nije cilj Nemačke, predlažemo Bundeskabinetu da opozovu odluku o kandidovanju Šmita za visokog predstavnika UN za BiH - istakli su iz Advokatske kancelarije Radić u dopisu Bundeskabinetu.