latinica  ћирилица
24/08/2023 |  21:41 ⇒ 21:41 | Autor: SRNA

Dodik: u BiH je sve lažno, pa i dva člana Predsjedništva - Komšić i Bećirović

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da je u BiH sve lažno, pa se i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović lažno predstavljaju.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Komentarišući odlazak Komšića i Bećirovića u Ukrajinu, Dodik je poručio da oni jesu članovi Predsjedništva BiH, ali da bi išli negdje u ime BiH to mora biti zajednička odluka, a ukoliko se ide samostalno onda to mora i da se navede.

On je istakao da Republika Srpska vodi neutralnu politiku kada je riječ o sukobu u Ukrajini, kao i da je to najbolja pozicija i za unutrašnje odnose u BiH.

- A vi to nećete, i hoćete da nam namećete stavove. Ne zna se ko je tamo blesaviji ili njih dvojica koji predstavljaju lažno zemlju ili eventualno /predsjednik Ukrajine Vladimir/ Zelenski koji će povjerovati da ima podršku BiH, a nema 49 odsto - ocijenio je Dodik.

On je dodao da su Komšić i Bećirović čekali u redu da se sretnu sa Zelenskim, te da na taj način skrnave priču za koju se bore.

- On je otišao da se pravda ili da mene optužuje što sam dao /predsjedniku Rusije Vladimiru/ Putinu odlikovanje, pa to saopštava Zelenskom. Kao da ja stojim u redu i čekam da se sretnem sa Zelenskim, a neću da se sretnem s njim, sva sreća nemam taj međunarodni kapacitet da moram - rekao je Dodik.

Govoreći o setu evropskih zakona koji će se naći na narednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i izboru ministra finansija u Savjetu ministara /Srđana Amidžića/, Dodik je rekao da se pokušava normalizovati situacija.

- Evropa sada želi da ubrza priču oko Ukrajine i da joj da pregovarački status i to je status više od onog koji imamo. Srbija je već odavno u tome. Crna Gora i sve su zemlje u tome, osim BiH i oni žele da se napravi nešto malo što bi moglo da posluži njima kao razlog da se da pregovarački status - ocijenio je Dodik.

On smatra da, ukoliko postoji pregovarački statsus, lakše je boriti se protiv intervencionizma međunarodne zajednice. Prema njegovim riječima, onda je moguće isključivo tražiti da se udalji visoki predstavnik i njegova kancelarija, pogotovo lažni visoki predstavnik kojeg ne prihvataju još neke zemlje.

- Kretati se i dobiti pregovaračku poziciju znači istog trenutka bukvalna eliminacija lažnog visokog predstavnika, OHR-a i tog intervencionizma - pojasnio je Dodik.

Kada je riječ o finansijskoj situaciji u Republici Srpskoj, Dodik je rekao da je opozicija uspjela da nametne temu o nekakvoj destabilizaciji i bankrotu do 28. juna, a danas je 24. avgust i sve se isplaćuje redovno, dug je vraćen, zastoja nije bilo.

Dodik je istakao da stranci pokušavaju da dovedu u pitanje finansiranje Republike Srpske, jer smatraju da će na taj način izazvati bijes naroda i da je to lakše ako nema ministra finansija na nivou BiH.

- Sad imaju ministra finansija kojeg ne mogu nikako smijeniti. Onda se moraju suočiti sa ministrom koji će voditi računa o ravnopravnosti, pa ako dođete do nekih donacija koje idu isključivo u Federaciju BiH, ako ih ministar ne potpiše, onda nema ni donacija - rekao je Dodik večeras za Alternativnu televiziju.

On je objasnio da je ministar finansija zadužen da se brine o Ustavu, a ne o tome šta misli američki i britanski ambasador.

Govoreći o posjeti Mađarskoj, Dodik je rekao da Srpska ostaje stabilna i sigurno vođena, primijećena je u globalnim okvirima, jer su se njeni zvaničnici u Budimpešti susreli sa mnogim državnicima koji znaju da ona Srpska ima svoje nadležnosti.

Prema njegovim riječima, uvijek je zanimljivo razgovarati i sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom koji nesumnjivo tretira regionalnu, pa čak i globalnu politiku.

- Turska ima nesumnjivo jaku ekonomiju i napravili smo dogovor da se gradi sa jednom njihovom kompanijom koja finansira po sistemu "ključ u ruke" i gradi Hidroelektranu "Mrsovo" koja čeka 50 godina da bude napravljena - podsjetio je Dodik.

On kaže da će za 30 mjeseci ova hidroelektrana biti stavljena u pogon i da će biti zaposlen veliki broj radnika.

Dodik je najavio da će, vjerovatno, vrlo brzo ići u Azerbejdžan kako bi se napravila finalizacija nekih dogovora sa predsjednikom Ilhamom Alijevim.