latinica  ћирилица
25/08/2023 |  19:52 ⇒ 22:53 | Autor: RTRS

Grajf: Komisija utvrdila da je na prostoru srebreničke regije ubijeno više hiljada Srba (VIDEO)

U opsežnom izvještaju, Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda na području srebreničke regije od 1992. do 1995. utvrdila je da je na ovom području ubijeno više hiljada Srba. Postojalo je nastojanje etničkog čišćenja Srba, rekao je izraelski istoričar i predsjednik Nezavisne međunarodne komisije, Gideon Grajf u intervjuu za našu televiziju.
Gideon Grajf - Foto: RTRS
Gideon GrajfFoto: RTRS

Grajf je demantovao tvrdnje pojedinih medija iz Federacije da je komisija u izvještaju predstavila izmijenjen broj stradalih Muslimana u regiji Srebrenice.

- Postojalo je nastojanje da se etnički očiste mnoga srpska sela, na hiljade Srba je brutalno ubijeno u periodu od 1992 do 1993. na području Srebrenice. O tome se ne zna dovoljno, o tome se ne objavljuje dovoljno, a jedan od naših ciljeva bio je da pokažemo i taj dio istorije. Istorija ne može biti jednostrana - poručio je Grajf.

Grajf naglašava da kada govori o stradanju svih ljudi, a to je i u nazivu komisije, onda morate da opišete sve, ništa se ne smije gurati pod tepih.

- Nemam ovdje podatke, ali se radi o hiljadama. Ubijani su u svojim domovima, ispred kuće, na djelu je bilo brutalno etničko čišćenje i o tome se mora govoriti - dodao je Grajf.

On je naglasio da to nije pojedinačni poduhvat - učestvovalo je 10 renomiranih naučnika iz cijelog svijeta, iz 10 zemalja, te da svi mogu ponosni na rezultate rada koje su pokazali cijelom svijetu.

- Komisija je svoj zadatak shvatila sasvim ozbiljno, jer smo znali da je tu riječ o životu i smrti nevinih ljudi. Željeli smo da doprinesemo boljoj budućnosti ovog regiona. Prošlost ne možemo mijenjati, ali ovom regionu želimo bolju budućnost, to je naša velika nada i jedan od najvažnijih elemenata našeg rada - da gledamo u budućnost, a ne unazad - naglasio je Grajf.

Grajf je rekao da ovo najvjerovatnije nije posljednje slovo o tragičnom događaju u Srebrenici i, ako bude potrebe, istraživanje će biti nastavljeno.

- Mi podržavamo da nova istraživanja uradi bilo ko je naučnik, istoričar, istorija je živa nauka. Komisija nije dala posljednju riječ, možda će neko za 15 godina odlučiti da osnuje novu komisiju. Ali, ono što smo mi uradili ozbiljan je pokušaj da sagledamo šta se događalo za vrijeme ovih tragičnih događaja, i da posijemo sjeme bolje budućnosti, zato što je ovom svijetu bolja budućnost potrebna - istakao je Grajf.