latinica  ћирилица
27/08/2023 |  15:12 ⇒ 28/08/2023 | 10:28 | Autor: RTRS

Smoluća - druga najznačajnija humanitarna operacija Vojske Republike Srpske (VIDEO)

Nekadašnji pripadnici jedinica Vojske i Policije Republike Srpske koje su probile koridor do Smoluće, okupili su se danas na Panjiku iznad Priboja, povodom 31 godine od proboja tog koridora.
Lopare - Foto: SRNA
LopareFoto: SRNA

Nekadašnji vojni komandant Smoluće general Budimir Gavrić izjavio je da je vojna akcija "Smoluća" druga najznačajnija humanitarna operacija Vojske Republike Srpske.

- Izvedena je jednom briljantnom operacijom da bi se spasilo oko 7.600 civila koji su bili u okruženju u Smolući. Akcija je izvedena bez velikih gubitaka na našoj strani - rekao je Gavrić.

Predsjednik Udruženja veterana "Garda Panteri" Petar Cvijetinović rekao je da su se okupili na Panjiku kod spomenika gardistima i komadantu "Garde Panteri" kako bi simbolično obilježili 31 godinu od proboja koridora do Smoluće.

On je naveo da je danas prvi put sveštenik služio parastos za 16 boraca poginulih u proboju, dodajući da je ovo urađeno na inicijativu porodica poginulih.

Cvijetinović je rekao da je danas na Panjiku bilo mnogo omladine, te da je dogovoreno da ovo obilježavanje prreraste u tradiciju.

Krajem avgusta 1992. godine u operaciji Vojske Republike Srpske oslobođeno je više od 7.000 stanovnika Smoluće, Potpeći i Tinje, koji su bili u okruženju neprijateljskih muslimanskih paravojnih formacija.

Srpski stanovnici ovih sela, koji su četiri mjeseca bili bez hrane, vode i struje, izvučeni su na slobodnu teritoriju.

U operaciji oslobađanja koju je vodio Istočno-bosanski korpus Vojske Republike Srpske, između ostalih, učestvovale su bijeljinska laka pješadijska brigada - Garda "Panteri" i Prva ozrenska brigada.

Trodnevna akcija počela je 26. avgusta 1992. godine, a učestvovalo je više od 450 vojnika.